Posjetitelje ćemo voziti u tenkovima i borbenim vozilima!

Na 110 hektara bivšeg vojnog poligona na području Raštevića kod Benkovca niknut će – tenkodrom. Ideja Zadruge "Tenkisti Hrvatske vojske" o veteranskom vojnom turizmu u Hrvatskoj dobila je konkretne obrise kakve su do sada najavljivali: napravljen je projekt kojim su na cijeloj površini bivšeg vojnog poligona definirani svi sadržaji za vojni turizam, piše Slobodna Dalmacija.

– Ne radi se tu samo o tenkodromu, dakle o vožnji turista i posjetitelja u tenku ili nekom drugom borbenom oklopnom vozilu. Projekt je zaista "veliki zalogaj" i njegovom realizacijom zaposlili bismo stotinjak ljudi. Na terenu, osim tenkodroma, koji je prvi takav projekt veteranskog vojnog turizma u Hrvatskoj, ujedno najveći u EU-u, sadržaji bi podrazumijevali adrenalinski park, šatorsko naselje, rekreacijska igrališta, trim-tazu, streljanu, hotel, muzejski prostor… – kaže nam Mario Franić iz Zajednice VOMP HV-a (Zajednica veterana oklopno-mehaniziranih postrojbi Hrvatske vojske).

Kolokvijalno nazvani "Tenkisti HV-a", ove su se ratne postrojbe iz cijele Hrvatske udružile u krovnu udrugu, odnosno Zajednicu VOMP HV-a. Sjedište im je u Zagrebu, a potom su, da bi mogli krenuti u projekt vojnog turizma, osnovali zadrugu.

Upravitelj Zadruge "Tenkisti Hrvatske vojske" Anto Žilić živi u Benkovcu, Mario Franić je koordinator i živi u Splitu, ostalih tenkista koji su u VOMP HV-u ima od Sinja, Varaždina, Zagreba, Vinkovaca, Zadra do Požege i Karlovca, no svi kao jedan rade na projektu vojnog turizma na bivšem vojnom poligonu u Rašteviću.

– Iznimno smo zahvalni u izradi dosadašnje i buduće projektne dokumentacije koju je radio naš veteran Hrvatske vojske Tihomir Maras, dipl. ing. arh., koji živi u Vinkovcima. Sve je razrađeno do najsitnijih detalja, od tenkodroma, adrenalinskog poligona, hotela, sportskih sadržaja, muzeja, pristupne ceste i parkirališta. Sada nam slijedi izrada studije isplativosti, a onda se okrećemo EU-ovim fondovima. Podršku Grada Benkovca i gradonačelnika Branka Kutije imamo, te zastupnice Europskog parlamenta Ivane Maletić, koja nam je dala podršku i stavila se na raspolaganje u vezi s EU-ovim fondovima. Podršku smo dobili i od našeg tenkista Kristijana Milića, redatelja filma "Broj 55", također i Ministarstva branitelja, a zemljište je državno i tu se podrazumijeva dugogodišnja koncesija – kaže Mario Franić.

Tenkodrom je glavna atrakcija – no odakle tenkovi?

– U Hrvatskoj postoji veliki broj rashodovanih oklopnih borbenih vozila koja nam mogu biti vrlo korisna. Logično je da ih dovezemo na tenkodrom, a ne da propadaju i odu u staro željezo – kaže Franić, napominjući da, iako se radi o velikom projektu i prvom takvom u Hrvatskoj, slični veteranski vojni turizam odavno postoji u Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj i Njemačkoj.
Korisnici usluga veteranskog vojnog turizma na poligonu u Rašteviću ne bi, prema zamisli Zadruge, bili samo turisti i znatiželjnici, nego sadržaji omogućavaju organizirane dolaske škola, grupa, raznih organizacija i tvrtki, lovačkih društava, pa čak i filmskih djelatnika.

– Organizirat ćemo izložbe, a s druge strane predviđena su i mjesta za bavljenje poljoprivredom. No, vožnja gostiju u krugu poligona na oklopnim borbenim vozilima sa stručnim trenerima, iznajmljivanje replike raznog vojnog oružja, opreme i slične aktivnosti ipak su u prvom planu. Kako se radi o zapošljavanju ljudi i profitabilnoj aktivnosti, već su spremne i ideje o prodaji znakovlja, odjeće, obuće, privjesaka, zastavica, naljepnica, knjiga, monografija, filmova… Sve s našim obilježjima VOMP HV-a i Zadruge "Tenkisti Hrvatske vojske" – kaže Mario Franić.