Mimohod australskih i savezničkih ratnih veterana održan je u australskom Melbourneu 25. travnja. Mimohod je to na kojem su do sada marširali i australski četnici, ali su ove godine protjerani, kako javljaju iz Srpskog nacionalnog centra “Draža Mihailović” u Melbourneu.

Prije nekoliko godina skupina hrvatskih branitelja iz Sydneya je na osnovu hrvatske vojne pripadnosti NATO savezu i zajedničkog sudjelovanja u mirotvornim operacijama diljem svijeta s Australcima, pokušala sudjelovati u mimohodu na ANZAC Day, ali su nakon srpskog protesta bili zamoljeni za odustanu, što su i učinili da se ne stvara nered koji bi u australskoj javnosti ostavio vrlo negativan dojam, piše Dinko Dedić za Projekt Velebit.

Hrvatska je članica NATO saveza. Kako Australija i Novi Zeland nisu atlanske države, u tu je svrhu 1951. godine osnovan vojni savez ANZUS (Australia, Novi Zeland i USA), koji je u svakom praktičnom smislu sastavni dio NATO saveza.

Kako su raspadom Jugoslavije i uspostavom diplomatskih odnosa između Hrvatske i Australije hrvatski koordinacijski odbori raspušteni, a zastupanje hrvatskih interesa preuzela hrvatska diplomatska predstavništva, protesti protiv ovakvog promoviranje četništva, koje Hrvati doživljavaju kao prst u oko, umukli su.

Nakon masakra u Novom Zelandu, gdje je jedan Australac inspiriran četništvom poubijao veliki broj muslimana u dvije džamije u Christchurchu, Projekt Velebit je zajedno sa sydneyskim glasilom “Domovina” i Odborom Hrvata u Victoriji, 24. ožujka 2019. uputio otvoreno pismo na australskog federalnog Ministra za veteranska pitanja i na sva državna predstavništva australskog udruženja ratnih veterana RSL, objašnjavajući da Australija prihvaćanjem četnika kao sudionika na ANZAC Day mimohodima, legalizira i promovira ideologiju pod čijim utjecajem je najprije počinjen masakr u Norveškoj a sada i u australskom susjedstvu, u Novom Zelandu.

“Zabranili su nas s mimohoda, a 30 pripadnika interventne policije nas je potjeralo pred televizijskim kamerama i pedesetak drugih snimatelja – bilo je kao da smo majmuni u cirkusu, s ovom akcijom unaprijed planiranom da nas isprovocira. RSL nas  je odlučio zabraniti nakon što su primili prigovore. Ukazali su na protest iz 1993., međutim podrazumijeva se da je bilo nedavnog dodatnog lobiranja protiv nas – misli se da su ovi također bili Srbi sa, ja pretpostavljam, komunističko-fašističkom agendom. Ovo je krajnje tužan dan za našu zajednicu, pljuvačka u lice našim veteranima pokojnima i živima. Ostali smo sabrani i nismo reagirali na iznenadni postupak vlasti koje su nastupile neprijateljski i agresivno. Predstavnici novina ‘Srpski glas’ su bili prisutni i očekuje se da će događaj opisati u njihovom idućem broju”, objasnio je jedan od zabranjenih sudionika mimohoda.