Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je u nedjelju u Banskim dvorima u Zagrebu premijerku Srbije Anu Brnabić.

Na sastanku u Vladi, uz hrvatskog premijera je potpredsjednica hrvatske Vlade Anja Šimpraga, dok je uz srbijansku premijerku ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Nakon sastanka s premijerkom Brnabić, hrvatski premijer Andrej Plenković je na Twitteru objavio kako je potrebno u dijalogu rješavati otvorena pitanja i unaprjeđivati gospodarsku, prometnu i energetsku suradnju između Hrvatske i Srbije.

Na Velikoj skupštini SNV-a, koja slijedi nakon sastanka, a koju organizira Srpsko narodno vijeće u Zagrebu, okupit će izabrani vijećnici i predstavnici srpske nacionalne manjine iz preko 150 općina, gradova i županija, njih preko tisuću i pol, kao i predstavnici svih relevantnih organizacija srpske zajednice u Hrvatskoj te manjinskih i institucija za zaštitu ljudskih prava, javio je HRT.

Naslanjajući se na tradiciju Srpskih narodno-crkvenih sabora, Velika skupština obnovljena je u sklopu Srpskog narodnog vijeća u svibnju 2008. godine, a potom  su se održale 2013. i 2018. godine.

Na Velikim skupštinama potvrđivana je predanost Srba u Hrvatskoj rješavanju pitanja proizašlih iz rata, pravima nacionalnih manjina, suživotu s većinskim narodom i poboljšanju međudržavnih odnosa Hrvatske i Srbije.

Na Velikoj skupštini SNV-a sudjelovat će i hrvatski premijer Andrej Plenković.