Hrvatska vojska preuzela je u vojarni "Croatia" donaciju američke vlade vrijednu oko 1,5 milijuna dolara, a radi se o jednom utovarivaču, dva teretna motorna vozila i dva sustava za pročišćavanje vode, koji se mogu koristiti u mirovnim operacijama u inozemstvu, kao i u slučaju prirodnih katastrofa.

Donaciju je preuzeo potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji je naglasio da je riječ o još jednoj vrijednoj donaciji našeg strateškog partnera SAD-a, koji se od prvog dana kroz razne programe uključio Oružanim snagama RH s financijskom pomoći i stručnim savjetima.

Misija u Libanonu

Krstičević je rekao kako dio opreme može koristiti hrvatska inženjerijska satnija u misijama Ujedinjenih naroda te najavio moguće sudjelovanje naših vojnika zajedno s talijanskim vojnicima u misiji UN-a u Libanonu. Na upit kada bi hrvatski vojnici mogli otići u Libanon, odgovorio je da će javnost o tome biti pravodobno izviještena, a odluku o tome će donijeti Hrvatski sabor.

Hrvatska vojska bila je proteklog ljeta jako angažirana u pomoći civilnim institucijama, a nova oprema nam omogućuje da još efikasnije i još više pomažemo civilima, dodao je Krstičević.

Američka veleposlanica u Hrvatskoj, Julieta Valls Noyes naglasila je blisko partnerstvo dviju zemalja istaknuvši kako će donacija inženjerijske opreme poboljšati spremnost Hrvatske za sudjelovanje u mirovnim misijama i omogućiti mobilnost u raznim misijama održavanja mira, kao i u slučaju prirodnih katastrofa.

Donirana oprema

Iz MORH-a navode da će donirana oprema biti raspoređena u Satniju za opću inženjerijsku potporu Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske te u Bojnu za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu.

Tijekom 2017. godine za opremanje inženjerijske satnije za UN iz programa GPOI Vlade SAD-a Hrvatskoj je donirana inženjerijska oprema (dozer, kombinirka - kopač-utovarivač, četiri agregata od 20 kW s prikolicom, agregat 120 kW – kontejner, terenska kuhinja za 600 ljudi, šest kamiona samoistovarivača i tri vozila HMMWV ), napominje MORH.

Dnevnik.ba