Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je na Maksimiru pred 2.200 gledatelja treću utakmicu grupe 3 najelitnijeg razreda Lige nacija. Vatreni su pobijedili Švedsku s 2:1 i tako upisali prijeko potrebne prve bodove.

Zanimljivo je bilo što se u ovom susretu Dalić nije odlučio započeti s klasičnim napadačem. Kramarić još uvijek nije dovoljno spreman za čitavu utakmicu, a Petković i Budimir su ostali na klupi.

No, Hrvatska je dobro igrala. Šveđani su se branili s dosta igrača i Vatreni su pokušavali kratkim pasovima, ali nisu uspijevali probiti obranu gostiju. Vrijedi spomenuti dva pokušaja Modrića i jedan Perišića.

Vatreni su poveli nakon sjajne akcije u 31. minuti, a sve je počelo sjajnim potezom Modrića koji je uzeo loptu na sredini terena i sjajnim driblingom u trku otvorio sebi dosta prostora. Uposlio je Perišića na lijevoj strani, a ovaj u sredini pronalazi Brekala koji između dvojice Šveđana dolazi do lopte i ostavlja ju Nikoli Vlašiću, a ofenzivac CSKA nema težak posao dovesti Hrvatsku u vodstvo.

Zaista sjajna akcija.

Treba reći kako je na Maksimiru padala i jaka kiša koja je zasigurno ometala igru hrvatske reprezentacije.

Drugo poluvrijeme Šveđani otvaraju velikom prilikom. Kuluševski je probio desnu stranu, ubacio na peterac gdje je Lovren presjekao loptu, ali je u padu rukom pogurao loptu prema golu. No, Livaković na gol crti hvata loptu. Tražili su gosti penal, no škotski sudac Beaton je rekao da se nastavi s igrom.

Na drugoj strani pokušao je i Brekalo čiji udarac krajnjim naporom brani Olsen. Bili su Šveđani dosta opasniji nego u prvom poluvremenu, ali su i ostavljali dosta prostora u obrani.

U 61. minuti je to pokušao iskoristiti Perišić topovskim udarcem, ali brani ponovno Olsen.

I onda šok u 66. minuti. Kuluševski ponovno probija po desnoj strani i dodaje do Forsberga koji prosljeđuje loptu na drugu stranu za Berga a ovaj poravnava rezultat.Šveđani su nakon gola preuzeli inicijativu i bili bolji protivnik, a najviše problema je radio taj 20-godišnji Dejan Kuluševski koji je pokazao zašto ga je Juventus doveo u svoje redove.

 Zbog toga je vjerojatno uveo Bradarića umjesto Melnjaka na poziciju lijevog beka, a u igru je ušao i Kramarić umjesto Brekala te u 84. minuti pokazao da je prava gol mašina.

Perišić se sjajno izborio za loptu pored Janssona i nesebično dodao do Kramarića, a napadač Hoffenheima lakoćom zabija svoj 14. gol za reprezentaciju.

U 89. minuti Berg je bio najviši u skoku, lopta bi išla tik pored vratnice, ali za svaki slučaj intervenirao je i Livaković te odbio loptu u korner.

Do kraja se rezultat nije mijenjao te je Hrvatska upisala prvu pobjedu u drugoj sezoni Lige nacija.

Sljedeću utakmicu Vatreni također igraju na Maksimiru u srijedu kada u goste dolaze Francuzi.

Dnevnik.ba/ T.R.