Hrvatska je s 35 donora organa na milijun stanovnika svjetski prvak u presađivanju organa, prva po broju transplantacija jetre i bubrega, a druga po presađivanju srca.

O tome se danas u emisiji Dobrom jutro razgovaralo s dr. med. Mirelom Bušić, nacionalnom transplantacijskom koordinatoricom iz Ministarstva zdravstva te doc. dr. Tvrtkom Hudolinom iz Klinike za urologiju KBC-a Zagreb.

Mirela Bušić iznijela je podatak da naši djelatnici spase oko 400 pacijenata godišnje koji čekaju na presađivanje organa. Godišnje se obavi oko 150 zahvata presađivanja bubrega.

Rezultati su jako dobri, u skladu su s europskim i svjetskim normama. Veliki broj tih transplantiranih bubrega 'preživi' i preživi velik broj pacijenata, izjavio je Hudolin. Kao iznimno važnu naveo je činjenicu da je za presađivanje bubrega vrijeme čekanja skraćeno sa sedam i više godina, na oko godinu dana. Radi usporedbe - u Njemačkoj se takav zahvat čeka osam do deset godina.

Na jetru se u Hrvatskoj čeka najkraće na svijetu - samo nekoliko tjedana, a na srce nekoliko mjeseci, istaknula je Bušić.

Ovakvu uspješnost u prvom redu pripisuje svijesti naših građana, a onda zakonu koji je, kako je rekla, na strani donora - zakon pretpostavljenog pristanka. Objasnila je kako se njime pretpostavlja da većina naših građana podržava darivanje organa, što se doista i pokazalo. Više od 80 posto naših građana koji su dobili upit od zdravstvenih djelatnika kada je njihov bližnji preminuo jesu li su suglasni s darivanjem organa, odgovorili su potvrdno. Samo je oko 2 tisuće građana upisano u registar onih koji se protive doniranju.