Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odbacilo je kao neutemeljenu diplomatsku notu što ju je potkraj siječnja uputilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH zbog najave o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u hrvatskom dijelu Jadranskog mora, potvrđeno je u četvrtak Hini.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković intervenirala je zbog najave proglašenja isključivog gospodarskog pojasa (IGP), uz tvrdnju kako se time ugrožavaju prava BiH odnosno njezino pravo izlaska na otvoreno more.

MVEP je u svom odgovoru upućenom u Sarajevo naveo kako ne vidi razlog za takvu reakciju jer u ovom slučaju nema kršenja međunarodnog prava, s čim su suglasni i visoki bosanskohercegovački dužnosnici poput sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

O svim planovima za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u prosincu prošle godine izravno je izvijestio ministricu Turković, hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić o tome je informirao predsjedatelja Vijeća ministara BiH, a i Dodik je naknadno kazao kako proglašenje pojasa ne dovodi u pitanje prava BiH.

"Treba imati u vidu da nisu povrijeđena prava BiH u postupku proglašenja isključivog gospodarskog pojasa od strane Hrvatske i da se ta zemlja u tom pogledu ponaša korektno. Da bi se iz BiH doplovilo do otvorenog mora, odnosno međunarodnih voda i obrnuto mora se proći kroz teritorijalne vode Hrvatske i to je jasno svakome tko pogleda zemljovid osim Turković", kazao je Dodik komentirajući ranije notu upućenu iz Sarajeva u Zagreb 27. siječnja.

Polazeći od tih činjenica MVEP je izvijestio Ministarstvo vanjskih poslova BiH kako njihovu notu ne može prihvatiti kao legitimna i službena stajališta BiH o ovom pitanju.

Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa Hrvatske stupa na snagu 13. veljače, a iz MVEP ističu kako to neće izazvati nikakve posljedice po BiH jer se u odnosu na tu zemlju još od 2003. godine primjenjuje pravni režim zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Hrvatske (ZERP) koji sada postaje IGP.

MVEP podsjeća kako je sukladno svojim obvezama koje proistječu iz Konvencije UN o pravu mora (UNCLOS) Hrvatska omogućavala nesmetani pristup prema i od obala BiH do ZERP-a.