U novoj godini Hrvatska ima nova pravila za zapošljavanje strane radne snage. S prvim danom nove godine na snagu je stupio Zakon o strancima koji na drugačiji način regulira zapošljavanje stranih radnika, odnosno državljana trećih zemalja. Umjesto kvotnog sustava uveden je test tržišta rada, što znači da poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika, prije nego zatraži dozvolu za boravak i rad mora provjeriti ima li mogućnost zaposliti radnika s tržišta rada Republike Hrvatske.

Test tržišta rada traje najduže 15 dana i u tom razdoblju Hrvatski zavod za zapošljavanje je u obvezi istražiti ima li u evidenciji nezaposlenih osoba koji udovoljavaju traženim uvjetima te ih uputiti poslodavcu. Poslodavac je u obvezi za svakog upućenog radnika dostaviti povratnu informaciju o ishodu upućivanja. Na temelju informacija dobivenih od poslodavca i upućenih radnika Zavod će dostaviti obavijest poslodavcu o provedenom testu. Nakon dobivene pozitivne obavijesti poslodavac u roku od 90 dana može podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad za radnika iz trećih zemalja.

Zahtjev za provedbu testa tržišta rada podnosit će se elektroničkim putem od 5.1.2021., a sva komunikacija između poslodavaca i Zavoda obavljat će se digitalnim kanalima na poveznici ttr.hzz.hr.

Onaj tko želi uvesti radnike iz trećih zemlja, a to su u ovom kontekstu sve države osim država iz Europskoga gospodarskog prostora (EEA), odnosno članica EU-a, Lihtenštajna, Norveške, Islanda te Švicarske, morat će za to imati mišljenje Zavoda. Zavod je dužan prije toga provesti test tržišta rada, osim ako je zanimanje za koje traži radnike na listi onih za koje radnika u Hrvatskoj nema, pa onda slobodno može zaposliti stranca.

Tvrtka koja traži uvoz radne snage ne bi u trenutku kad se provodi test tržišta rada smjela imati više od 75 posto radnika koji dolaze iz trećih zemalja. Taj će uvjet sve teže biti ispuniti građevinskim tvrtkama.

Tvrtka mora dokazati i to da je u šest mjeseci prije testa tržišta rada zaposlila na neodređeno vrijeme barem jednog državljana Hrvatske ili države koja je članica EGP-a. Usto poslodavac koji traži test tržišta rada, odnosno želi uvesti strane radnike, mora imati podmirene sve obveze po osnovi poreza na dohodak i doprinosa za obvezna osiguranja.

kroativ.at