Zahvaljujući plasmanu Vatrenih u finale najvećeg sportskog natjecanja na Zemlji, Hrvatska je popularna kao nikad prije.

Najpopularniji svjetski mediji već danima objavljuju tekstove o maloj Hrvatskoj u finalu Svjetskog prvenstva u nogometu. Piše se o nevjerojatnoj priči Luke Modrića, ratnog djeteta koje je izraslo u najboljeg veznog igrača na svijetu. Najpoznatiji američki mediji poput Timea, Bloomberga, Washington Posta i New York Timesa objavljuju pozitivne tekstove o hrvatskoj reprezentaciji koja je u Rusiji napravila pravo malo čudo i postala 13. zemlja u povijesti koja se plasirala u finale najgledanijeg i najpopularnijeg sportskog natjecanja na svijetu.

Vodeći svjetski mediji pišu o Hrvatskoj kao nikad dosad

Pobjeda Hrvatske u polufinale protiv Engleske i plasman u finale SP-a obilježena je nezapamćenim slavljem hrvatskih navijača širom Hrvatske i svijeta, o čemu su izvijestili svi relevantni svjetski mediji poput CNN-a i BBC-ja.

Rast interesa za Hrvatsku pokazuje i stranica Google Trends, koja u realnom vremenu prati broj pretraživanja pojmova na tražilici Google.



No ono što je također fascinantno je podrška Hrvatskoj koja sa svih strana svijeta dolazi u bezbrojnim komentarima po društvenim mrežama. Poznati i nepoznati sa svih strana svijeta pišu kako će u finalnoj utakmici SP-a protiv Francuske navijati za Hrvatsku.

Poruke podrške iz doslovce cijelog svijeta

Primjera radi, samo na objavi časopisa Time na Facebooku o slavlju u Zagrebu nakon plasmana Hrvatske u polufinale nakupile su se stotine komentara čitatelja iz cijelog svijeta.
 

Tako ljudi iz Indije, Amerike, Indonezije, Pakistana, Kanade, Bermude, Kuvajta, Malezije, Švicarske, pa čak i Engleske koju je Hrvatska izbacila u polufinalu, komentiraju po društvenim mrežama kako će navijati za Hrvatsku.

"Ovo dolazi od razočarane navijačice Engleske - sretno Hrvatska! Nadigrali ste nas i zaslužili ste pobjedu. Nadam se da pobjeđujete u finalu", napisala je jedna Engleskinja u komentarima na objavu Timea. Dobre želje stižu doslovce sa svih strana svijeta, od Afrike preko Azije i Amerike do Japana.

Razlozi za trenutnu popularnost Hrvatske su višestruki. Naime, neutralni nogometni navijači u velikim utakmicama nerijetko vole navijati za manje razvikanu ekipu. Francuska nije samo jedna od najpoznatijih zemalja u Europi i svijetu nego je i zbog prikazane igre te visoke kvalitete svoje nogometne reprezentacije svojevrstan favorit u finalnoj utakmici. S druge strane, Hrvatska je mala i relativno nepoznata zemlja, čiji reprezentativci najbolji nogomet svojih karijera vjerojatno igraju upravo na SP-u u Rusiji.

Rijedak trenutak - o Hrvatskoj se piše samo lijepo

Rusi će navijati za Hrvatsku jer su im Hrvati ipak draži od bilo koje zemlje zapadne Europe, unatoč mini-skandalu koji je izazvao naš branič Domagoj Vida. Irci i Škoti navijaju za Hrvatsku od utakmice s Engleskom (doduše, više zbog antipatija prema Engleskoj nego zbog simpatija prema Hrvatskoj), a za Hrvatsku će u finalu navijati čak i Englezi, jer i navijačima Gordog Albiona više odgovara da mogu reći da je njihova ekipa ispala od svjetskih prvaka nego od drugoplasirane momčadi na SP-u.

Amerikanci, nacija koja nogometom nije opsjednuta kao ostatak svijeta, najvećim će dijelom za Hrvatsku navijati iz dva razloga: zbog povijesnog zazora Amerikanaca prema Francuzima, ali i zbog činjenice da Amerikanci, baš kao i svi ostali, preferiraju pobjedu momčadi koju se iz ovih ili onih razloga smatra slabijom.

S obzirom na činjenicu da se o Hrvatskoj inače u velikim i utjecajnim stranim medijima u pravilu ne piše naročito pozitivno, uz izuzetak tekstova o prirodnim ljepotama naše zemlje i nekolicini uspješnih poduzetnika i znanstvenika, ovakva nezapamćena serija pozitivnih tekstova i priloga o Hrvatskoj je definitivno dobra vijest.

Index.hr