Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić pojasnio je u srijedu isplate zaostataka pripadnicima HVO-a, istaknuvši da ih je Hrvatska dužna isplatiti temeljem ugovora s BiH sklopljenog 1. srpnja 2007., te odbacio insinuacije o kaznenoj odgovornosti premijera Andreja Plenkovića ili bilo kojeg ministra u vezi tog pitanja.

Ćorić je na konferenciji za novinare u Središnjici HDZ-a podsjetio da su Hrvatska i BiH sklopile ugovor o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili članovi Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji, a temeljem tog ugovora Hrvatska je dužna isplatiti zaostatke za 6815 pripadnika HVO-a, javila je Hina.

Dugovi pripadnicima HVO-a nastali su najvećim dijelom 2007. i 2008. godine jer se zahtjevi nisu rješavali na vrijeme, a iznose ukupno oko 200 milijuna kuna. Prvom uplatom od 80 milijuna kuna, koja kreće ovoga tjedna, bit će sanirani dugovi iz 2007. godine, a ostatak se planira riješiti u idućih godinu i pol dana.

Sredstva za tu namjenu, dodao je Ćorić, osigurana su temeljem odluke Vlade Tihomira Oreškovića iz listopada 2016. o korištenju sredstava ostvarenih od povrata imovine u postupku preračuna mirovina primjenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju s državama nastalim na području bivše Jugoslavije.

Pritom Ćorić ističe da je HZMO već u travnju izvijestio da je prikupio dovoljno sredstava za isplatu zaostataka pripadnicima HVO-a za 2007. godinu, pa te isplate nemaju veze sa zahtjevom nezavisnog zastupnika Željka Glasnovića, koji je time uvjetovao svoju podršku parlamentarnoj većini.

Također je odbacio insinuacije o kaznenoj odgovornosti premijera Plenkovića ili bilo kojeg ministra ili osobe iz Vlade kao potpuno neosnovane.

Na novinarsko pitanje o upitnim vještačenjima invaliditeta nekih pripadnika HVO-a Ćorić je odvratio kako to treba pitati Zavod za vještačenje, a odbacio je i tvrdnju o izjednačavanju mirovina pripadnika HV-a i HVO-a.