Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez predvodi delegaciju MO i OS BiH koja sudjeluje Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji (ASDA 2023) u Zadru, na poziv hrvatskog ministra obrane, u periodu  od 3.- 5. svibnja 2023. godine.

Ministar Helez je u četvrtak, 4. svibnja 2023. godine, održao radni sastanak sa ministrom obrane Republike Hrvatske Mariom Banožićem, kome su sudjelovali pored članova delegacija i načelnici Zajedničkog stožera OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i Glavnog stožera OS Republike Hrvatske admiral Robert Hranj.

Teme razgovora su bile bilateralna suradnja u oblasti obrane.

Obojica ministara su zaključili da je dosadašnja suradnja izuzetno dobra, posebno u oblasti školovanja kadeta na vojnoj akademiji u Zagrebu.

Dogovoreno je da će se ove i iduće godine povećati broj mjesta za školovanje bh. kadeta u Hrvatskoj.

Također dogovorena je i pomoć OS Hrvatske Bosni i Hercegovini u slučaju prirodnih katastrofa, ukoliko to bude potrebno.

Na sastanku se razgovaralo i o putu Bosne i Hercegovine ka EU i NATO integracijama.

Predstavnici Hrvatske su izrazili punu podršku BiH na tom putu, uz očekivanja da naša zemlja ispuni potrebne uvjete.

Helez se zahvalio hrvatskom kolegi Banožiću, kako na podršci po pitanju vojnog školovanja naših kadrova, tako i za obećanu podršku naše opredijeljenosti ka euroatlantskim integracijama.

Ministri su izrazili obostrano zadovoljstvo što naše dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja u oblasti obrane.

Na kraju sastanka je dogovoreno da se 20. lipnja ove godine održi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske u Zagrebu.