Hrvatska država dodijelit će još 1,4 milijuna kuna za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Hrvatske u ovoj godini.

Raspisan je, naime, 2. javni poziv na koji se do 13. studenoga mogu prijaviti te potrebe i projekti.

Prijaviti ih mogu neprofitne organizacije, dakle udruge, zaklade, ustanove, vjerske zajednice Hrvata izvan Hrvatske, fizičke osobe – pojedinci te pripadnici hrvatskog naroda izvan Hrvatske koji žive u teškim socijalnim, materijalnim ili zdravstvenim prilikama.

Država, odnosno njen Središnji ured za Hrvate izvan Hrvatske, koji je raspisao Javni poziv, spremna je financijski podržati projekte koji doprinose povezivanju i suradnji s Hrvatima izvan domovine, kao i one kojima se pruža socijalna, razvojna i humanitarna potpora ugroženim hrvatskim zajednicama i pojedincima te projekte koji potiču povratak i integraciju Hrvata izvan Hrvatske i njihovih potomaka u hrvatski društveni i gospodarski život.

Najniži iznos koji se može prijaviti i ugovoriti po projektu je pet tisuća kuna, najviši 80 tisuća, s tim da jedan prijavitelj može podnijeti najviše dvije prijave, piše Hina.

Posebne potrebe i projekti obvezno se prijavljuju u elektroničkom i papirnatom obliku te sa svom potrebnom dokumentacijom dostavljaju poštom na adresu Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Trg hrvatskih velikana 6, Zagreb. Obrasci za prijavu te sve potrebne upute dostupni su na mrežnoj stranici Ureda.

Socijalno i materijalno ugroženi pripadnici hrvatskog naroda izvan Hrvatske mogu se na natječaj prijaviti i samo u paprinatom obliku s tim da moraju priložiti ostalu traženu dokumentaciju.

Na prvom natječaju 705 prijava

Prvi Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je Središnji ured raspisao u veljači, izazvao je veliko zanimanje, zaprimljeno je čak 705 prijava od neprofitnih organizacija, fizičkih osoba te ugroženih pojedinaca.

Dva milijuna kuna podijelilo je 115 prijavitelja, od čega 11 socijalno ugroženih pojedinaca, ostalo su bili projekti neprofitnih organizacija i pojedinca.