Hrvatski narodni sabor BiH (HNS BiH) pružio je u nedjelju potporu Francuskoj i predsjedniku Emmanuelu Macronu u borbi protiv islamističkog terorizma koji danima potresa tu zemlju.

HNS, koji je krovna institucija bh. Hrvata, uputio je poruku predsjedniku Macronu i narodu Francuske kazavši kako Hrvati iz BiH jako dobro razumiju islamistički teror, prenosi Direktno.hr.

"Hrvati Bosne i Hercegovine osjetili su posljedice ekstremnog islamističkog djelovanja tijekom rata u BiH 1992.-1995., a naročito kroz teroristički napad auto-bombom u Mostaru 1997., ubojstva hrvatskih policajaca u Središnjoj Bosni, te ubojstvom članova katoličke obitelji Anđelić na Badnjak 2002.", naveo je, među ostalim, HNS BiH. 

Izrazili su i sućut žrtvama obitelji naglasivši kako je hrvatski narod u BiH tijekom rata sam osjetio što znači biti žrtva islamskog terorizma.

"Narodu Francuske, a posebno obiteljima žrtava ovog terorističkog čina, Hrvatski narodni sabor izražava najdublju sućut i istinski žalimo zbog toga što im je islamski terorizam oduzeo najmilije. Naše suosjećanje je tim veće posebno zbog toga što smo tijekom i nakon rata u Bosni i Hercegovini i sami doživjeli i osjetili posljedice islamskog terorizma", stoji u priopćenju iz Hrvatskog narodnog sabora.

Ubrzo je reagirala vodeća bošnjačka stranka - SDA. HNS-ovo priopćenje ocijenili su kao "ciničan pokušaj" da se rat u BiH prikaže kao borba protiv islamističkog terorizma. 

"Očigledno je da HNS danas, jednako kao i 1993., Bošnjake želi predstaviti teroristima i narodom kojem nema mjesta u Europi. To je licemjerna poruka politike koja se ne odriče naslijeđa zločina i kojoj cilj nije mir i suradnja među narodima", priopćila je SDA dodavši kako politike Hrvata u BiH nisu europske i europejske.

Galić: Sjeme ISIL-a je posijano na tlu BiH

Novinar Hrvatskog medijskog servisa (HMS) Branimir Galić smatra da je "HNS, uz sve svoje nesavršenosti, podrškom Macronu ispunio poslanje kao krovne organizacije koja će artikulirati interese hrvatskog naroda u BiH".

Galić dodaje kako politički predstavnici Hrvata BiH trebaju pojašnjavati da je sjeme ISIL-a, zapravo, posijano na tlu BiH.

"Neki će reći 'Kasno Marko na Kosovo dođe', jer ni svirepi zločini odreda El Mudžahid, ni teroristički napad u Mostaru, niti ubojstva i zastrašivanja hrvatskih povratnika u Središnju Bosnu nisu od jučer. Ali, odgovorni u hrvatskom narodu ne smiju se umoriti u pojašnjavanju činjenice kako su upravo Hrvati prve žrtve radikalnih islamista preko boraca odreda El Mudžahid, preteče ISIL-a, koji su iz raznih arapskih zemalja došli u "sveti rat u BiH" zatomljujući pri tome međusobne islamsko-dogmatske razlike (npr. šijiti i suniti)", precizirao je Galić.

Osvrnuo se i na reakciju SDA: "S druge strane, kontra priopćenje SDA svjedoči nervozu vodeće bošnjačke stranke jer je HNS pogodio u sridu. Press služba SDA je, obraćajući se gotovo ad hominem, pobrojala navodne grijehe hrvatskog naroda u BiH neopravdano namećući teret kolektivne krivnje za toliko razvikani UZP (udruženi zločinački poduhvat, op.a.)".

HMS-ov novinar podsjeća i kako presude iz Haaga ne mogu biti temelj za zanemarivanje političkih prava bh. Hrvata.

"Samo ih treba podsjetiti (SDA, op.a.), mada to oni znaju i svjesno zanemaruju, da Haški sud nije zaključio da je stvaranje Herceg-Bosne zločinački pothvat jer je Herceg-Bosna osnovana prije nego što je UZP navodno nastao 1993. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije kriminalizirao uspostavu trećeg, hrvatskog, entiteta u BiH niti je mogao. On nije bio nadležan donositi takve odluke", rekao je u izjavi za portal Direktno.