Prosječni građanin Europske unije dnevno pojede 177 grama mesa. Hrvatska je iznad prosjeka za četiri grama. Svake godine, dakle, Hrvat pojede 31 kilogram svinjetine, 21 kilogram piletine i puretine, 11 kilograma kada je riječ o govedini, junetini i teletini te nešto manje od dva kilograma janjetine i ovčetine. Ukupno 66,2 kilograma mesa godišnje, piše Večernji.hr.

Unatoč iznadprosječnoj konzumaciji mesa, proizvođači u Hrvatskoj već dugo su na koljenima. Uvoz je odavno uzeo previše maha, a s time se domaći proizvođači ekonomoski ne mogu boriti.

Sve je manje poljoprivrednih gospodarstava koji se bave uzgojem stoke. U Hrvatskoj je gotovo dva milijuna svinja. A gledajući županije, uvjerljivo najviše ih je u Osječko-baranjskoj, preko 300 tisuća.

Poljoprivredna gospodarstva posjeduju preko deset milijuna komada peradi i preko 700 tisuća koza i ovaca.

Vraćajući se na priču o konzumaciji mesa, njemački Der Spiegel objavio je informaciju da bi čovječanstvu bile potrebne tri Zemlje ako bi jeli mesa koliko i Nijemci, prenosi Večernji.hr. Zanimljivo, Nijemci su ispod prosjeka EU, njihovi građani u prosjeku pojedu 165 grama mesa dnevno.