Inzistiranjem na programskim osnovama prilikom ustroja nove vlasti za mandatno razdoblje od 2022. do 2026. hrvatski politički predstavnici pokazali su iznimnu razinu društveno-političke odgovornosti koja u svojoj srži ima potrebu za izlaskom iz permanentnog kriznog stanja u kojemu se BiH nalazi već dulje vrijeme, kao i pozicioniranjem države prema euroatlantskim integracijama uz jasno preciziranje reformskih zadataka koje treba napraviti bez odgađanja.

Odgovornost

Važan element programskih načela koje je HDZ BiH - HNS ponudio partnerima iz drugih dvaju naroda su ekonomsko-socijalne reforme koje donose popis zacrtanih ciljeva koje BiH, odnosno njezine razine vlasti, treba provesti kako bi se suočila s brojnim izazovima na ekonomskom planu - od inflacije do recesije.

A ključan potez na tom putu je usvajanje najvažnijih financijskih dokumenata navrijeme. Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda nedavno je za Večernji list potvrdio kako je nastojanje da se proračuni za sljedeću godinu donose na svim razinama do kraja tekuće godine.

Stanje na terenu pokazuje koliko je zapravo važno provesti takvo načelo prilikom ustroja nove vlasti. Bevanda je, naime, izrazio žaljenje što nije bilo volje da se na dnevni red posljednje sjednice Vijeća ministara BiH uvrsti nacrt proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu.

Ministar Bevanda je i tom prilikom jasno poručio kako je nužno da se svi proračuni u BiH donose do kraja godine te da je Ministarstvo financija i riznice BiH završilo svoj dio posla jer predstoje neodgodive obveze koje se mogu završiti samo usvajanjem proračuna. Prema riječima ministra Bevande, zabrinjavajuće je i to što Fiskalno vijeće još nije usvojilo globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za razdoblje od 2022. do 2025. godine iako je ranije Ministarstvo financija i riznice BiH uputilo prijedlog na izjašnjavanje.

- To je bio razlog što sam uz proračun predložio nekoliko točaka koje bi otkočile brojne procese i omogućile učinkovito poslovanje Ministarstva financija i riznice BiH te neometano funkcioniranje institucija BiH, a posebice obveza koje imamo prema zaposlenima nakon određenih zakonskih izmjena - naglasio je ministar Bevanda, dodavši kako je odbijanje članova Vijeća ministara BiH da se proračun za iduću godinu uvrsti u dnevni red dovelo do toga da ministri iz reda Hrvata glasuju protiv ponuđenog dnevnog reda.

Ministar Bevanda poručio je kako očekuje da se ovaj proces pomakne s mrtve točke kako bi se neometano nastavilo financijsko poslovanje institucija Bosne i Hercegovine koje imaju brojne zahtjeve. Inzistiranjem na poštivanju jasno utvrđenih pravila i rokova kada je riječ o financijskoj stabilnosti države hrvatski su politički predstavnici još jednom dokazali kako su najveći zagovaratelji napretka Bosne i Hercegovine prema standardima koji vrijede u suvremenim demokratskim društvima i modernim ekonomijama. Stoga posebno ohrabruje činjenica da je njihov zahtjev za usvajanje proračuna na svim razinama u tekućoj godini postao dio službene agende na osnovi koje će se ustrojavati vlasti u državi. Imati pripremljene proračune navrijeme način je na koji država, odnosno njezine razine vlasti, može učinkovitije planirati financijske aktivnosti proračunskih korisnika, uz jasan obuhvat projekcije iznosa prihoda i utvrđenog iznosa rashoda za razdoblje jedne fiskalne godine.

Reforme Financijska stabilnost, uz prethodno detaljno planiranje, svakako će biti pravi korak u smjeru osiguranja financijske stabilnost u idućoj, ali i u godinama koje slijede, a koje će, osim brojnih izazova, nositi i prilike razvoja. Hrvatski prijedlozi za novu vlast uključuju i nužnu reformu javne uprave, ali i poreznoga sustava kako bi, kako je to ministar Bevanda već ranije utvrdio, on bio učinkovitiji i u funkciji otvaranja novih radnih mjesta. Važan element realizacije ove strategije je i osiguranje stabilnoga pravnoga i političkog okvira koji će biti poticajan za nove investicije i novo zapošljavanje u dinamičnom socijalnom tržišnom gospodarstvu, piše Večernji list.