Korijen hrena se bere u kasnu jesen kada listove ubije mraz. Možete kupiti svjež korijen hrena na tržištu tokom ove sezone, ali i u svako drugo doba godine. Izaberite svjež, tvrd korijen koji je lišen izdanaka, plijesni ili mekih mjesta. Izbjegavajte zeleno obojen korijen hrena, budući da je on veoma gorak. Osim toga, izbjegavajte prezreo, stari i veći koren hrena, jer on ima tendenciju da bude previše vlaknast i na taj način, lošeg je ukusa.

Kod kuće, čuvajte hren u papirnoj vrećici i stavite ga u hladnjak gdje će se održati sljedećih 6-9 mjeseci. Komercijalno pripremljeni proizvodi od hrena mogu biti lako dostupni u trgovinama tijekom cijele godine. Uvijek trebate koristiti hren u svježem stanju; ako stoji predugo, on će izgubiti svoju moć. Možete, međutim, izribati hren i pomiješati ga s jabukovim octom, i čuvajte ovo u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku. Ovaj preparat će trajati beskonačno! Uvijek koristite hren sirov, budući da kuhanjem gubi ljekovito svojstvo i svoj ukus.

Hren za sinuse

Poznato je da je hren za sinuse jedan od najboljih prirodnih lijekova. Infekcija sinusa se javlja uslijed nagomilavanja sekreta u sinusima, što stvara pogodno okruženje za rast i razvoj loših bakterija, a ovo stanje može biti prilično bolno. Spojevi koji su prisutna u hrenu sprečavaju ovu akumulaciju razrjeđivanjem stare sluzi. Dakle, ako ste skloni sinusnim infekcijama, možete uzeti pola žlice smjese od hrena ujutro i u podne i najmanje 10 minuta nakon upotrebe nemojte unositi hranu ili pića. Ovo će odmah očistiti sinuse. Hren također ublažava simptome gripe i prehlade. Sitno mljevena pasta od hrena može nanijeti preko grudi da izliječi nakupljanje sekreta u bronhima. Osim ovoga, možete i zagrijati izribani hren i inhalirati ovim parama od 5-10 minuta.

Hren za bronhitis

Hren se preporučuje u liječenju kroničnog bronhitisa i respiratornih bolesti, jer ima snažno antiseptičko djelovanje i pomaže kod iskašljavanja, a također širi bronhije.

Kako se koristi hren za bronhitis?

Izribajte korijen hrena i dodajte četiri žlice meda u ovo. Nakon 30 minuta, iscijedite sok skuhajte ovo s deset žlica vode. Nakon što je smjesa skuhana, procijedite je, ostavite da se ohladi, a zatim je pomiješajte sa sirovim sirupom. Uzmite tri žlice ovog lijeka dnevno.

Hren protiv kašlja

Ako koristite hren protiv kašlja, uzimajte 1 žličicu izribanog hrena pomiješanog sa žličicom meda svako jutro na prazan želudac, tokom perioda od 30 dana.

Hren protiv bolesti pluća

Prelijte 10 g izribanog korena hrena s 200 ml prokuhane vruće vode, te ostavite da odstoji nekoliko minuta, zatim procijedite i pijte 2-3 puta dnevno u malim šalicama. Ovaj čaj od hrena je odličan za čišćenje pluća.

Hren protiv astme

Skuhajte 4 žlice izribanog hrena sa šalicom jabukovog octa, pa kada hren omekša, procijedite ga i dobivenoj količini dodajte istu količinu meda. Kuhajte ovu smjesu lagano da se zgusne, pa pričekajte ohladi. Dobiveni preparat treba uzimati ujutro i uvečer.