Previše ste popili i tražite najbolji lijek za mamurluk? Bilo da izađete vani s prijateljima ili kolegama, u nekim društvenim situacijama teško je ne piti, a još teže boriti se s mamurlukom.

Tko od nas već nije isprobao raznorazne grozne napitke u pokušaju da se riješi tog groznog osjećaja? Ako za vas više ne vrijedi ona "klin se klinom izbija", ovdje ćete pronaći 10 nešto manje poznatih načina kako prebroditi mamurluk.

1. Voćni sok - Svi jako dobro znamo da treba piti vodu, po mogućnosti dok pijete a i jutro nakon, no da li ste znali da, kao posljedica konzumacije alkohola, razina šećera u krvi naglo pada pogoršavajući tako mamurluk? Upravo iz tog razloga je konzumacija voćnih sokova jedan je od najboljih načina borbe protiv mamurluka. Jutro nakon, vašem doručku dodajte nekoliko čaša voćnog soka. Na taj način podići ćete razinu šećera u krvi, nadoknaditi izgubljene elektrolite i, naravno, osjećat ćete se mnogo bolje. Odaberite sok od jabuke ili brusnice, jer ne padaju teško na osjetljiv želudac.

2. Tunjevina - Gladni ste? Napravite sendvič s tunjevinom. Tunjevina je puna hranjivih tvari, a istraživanja su pokazali kako je ujedno i jedna od najboljih namirnica za nadomještanje izgubljenih vitamina iz tijela. Ako je možete probaviti, tunjevina će vas zaista oraspoložiti i osjećat ćete se puno bolje.

3. Banane - Svi znaju kako je voće zdravo, ali banane spadaju u posebnu kategoriju kada je riječ o mamurluku. Pune su kalija koji se gubi dok se pije alkohol što može uzrokovati jak umor. Nedostatak kalija uzrokuje povraćanje, izaziva grčeve i mučninu, tako da vam banana uvelike može pomoći u borbi protiv jutarnjeg mamurluka.

4. Kruh - Integralni kruh pun je vitamina B i masnih kiselina koje će pomoći u detoksikaciji vaše jetre i izlječenju tijela. Također će apsorbirati višak alkohola što je, naravno, jedan od najboljih načina za borbu protiv mamurluka.

5. Jaja - Vaše tijelo zbog alkohola proizvodi acetaldehid, otrovnu tvar koja je odgovorna za glavobolju kod mamurluka. Kada jetra razgrađuje alkohol, ona koristi enzim alhohol-dehidrogenazu, pri čemu nastaje acetaldehid. Acetaldehid se zatim pretvara u bezopasni acetat, uz djelovanje dvaju enzima: acetaldehid - dehidrogenaze i glutationa. Kako jetra ima ograničene zalihe ovih enzima, kada veća količina alkohola uđe u krv, te se rezerve potroše, pa se acetaldehid nagomilava. Organizam se može boriti stvaranjem glutationa, ali njegove se prirodne zalihe brzo troše. Nadomjestite ga konzumacijom jaja koja sadrže glutation i koja će pomoći ukloniti ostatke alkohola.

6. Orašasto voće - Nosite u svojoj torbi paketić orašastog voća i ne samo da će ono zauzdati potencijalni mamurluk, ako ga grickate dok pijete, već će i stabilizirati šećer u krvi i nadoknaditi izgubljene vitamine. Ovaj savjet spada pod jednostavne, a učinkovite načine prevencije te borbe protiv mamurluka.

7. Mlijeko, češnjak i maslinovo ulje - Prije konzumacije alkohola jako je važno predhodno napuniti želudac. Posegnite za mlijekom, češnjakom ili maslinovim uljem (ali ipak ne zajedno jer sigurno ne bi imalo dobar okus). Ove namirnice će uravnotežit vaš želudac, podići razinu vitamina i pomoći kod apsorpcije alkohola, a ako ih konzumirate prije pijenja alkohola, najvjerojatnije ćete i manje popiti.

8. Čaj od mente - Menta je odlična pomoć kod probave te ujedno ublažava napetost, bolove u trbuhu i nadutost te omogućuje vašem tijelu bržu detoksikaciju. Da ne spominjemo činjenicu kako je osvježavajuća i ukusna.

9. Đumbir - U svim svojim oblicima đumbir pomaže pri olakšavanju mučnine, a isto tako djeluje i kao odličan protuupalni lijek. Slatko piće začinjeno đumbirom, čaj i keksi od đumbira, juha od đumbira...blagotvorno će djelovati na vaše tijelo i pomoći će vam da prebrodite mamurluk.

10. Napitak od svježeg špinata - Volite li špinat? Čini se kako ovu namirnicu ili volite ili ne volite, ali ne može se poreći kako je iznimno zdrava! Posebice ako patite od mamurluka. Svaki list špinata pun je hranjivih tvari i vitamina uključujući folnu kiselinu, sumpor i vitamin C koji su neophodni za borbu protiv mamurluka. Neki kažu da je boljeg ukusa ako se začini s malo meda – pa vrijedi pokušati.

Dakle, sljedeći put kada budete išli u kupovinu, opskrbite se ključnim namirnicama koje vam mogu pomoći u borbi protiv mamurluka, a one, ne samo da će vam olakšati sve tipične simptome mamurluka, već će ujedno pomoći i vašem tijelu da se izliječi, a vi ćete se osjećati puno bolje.