''SAD i EU, uključujući i Hrvatsku, moraju zajedno pomoći izabranim čelnicima da provedu potrebne reforme u BiH kako bi zemlja bila funkcionalna, stabilna te kako bi nakon izbora 2018. nova vlada naslijedila bolji politički sustav i nema smisla ići na još jedne nacionalne izbore a da se barem ne pokuša riješiti problem izbornog sustava”, kazao je u utorak zamjenik pomoćnice američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brian Yee

“Mislimo da ima smisla da BiH uvede promjene u izbornom sustavu, promjene koje je međunarodna zajednica identificirala kao pitanja koja treba riješiti prije novih izbora”, rekao je Hoyt.

Po njegovim riječima, Daytonski sporazum nije zamišljen kao trajni ustav u BiH, “bez ikakvih promjena”.

“Cilj mu je bio zaustaviti rat. Mi smo i dalje vrlo predani Daytonskom sporazumu i konceptu koji je u njega ugrađen – suverenoj državi s neupitnim teritorijalnim integritetom”, rekao je Hoyt.

Smatra da bi taj bi koncept trebalo održati, ali i da postoje aspekti koje treba prilagoditi današnjoj realnosti, “uključujući i činjenicu da BiH pokušava ući u EU i da mora ispuniti kriterije”.

Strane u BiH, ističe Hoyt, moraju početi raditi na brojnim pitanjima od kojih se mnoga nalaze u samoj srži problema s kojima se suočava BiH.

“Mi mislimo da nije moguće odgovoriti na sva ta pitanja i riješiti probleme u kratko vrijeme. To će potrajati. Moramo pomoći čelnicima BiH da identificiraju te ključne reforme, političke, gospodarske, društvene, kako bi ih riješili svakako prije izbora 2018. A jedan od tih problema je izborni zakon”, ponovio je američki dužnosnik.

No, dodaje Hoyt, jedan od problema je i kako javnu administraciju učiniti učinkovitijom.

Nije logično, kaže Hoyt, da jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi ima najveću javnu upravu per capita, ili više ministarstva za istu namjenu.

“Vjerujemo da ne samo da je nužno već da je i moguće riješiti pitanja poput izbornog sustava, donošenja odluka i učinkovitosti javne uprave. Mi, SAD, Hrvatska i EU moramo raditi sa stranama u BiH”. istaknuo je Hoyt.

Što se tiče federalizacije, Hoyt ističe da je “cilj SAD-a, a mislim i Bruxellesa, da BiH postane država koja će moći pristupiti Europskoj uniji”.

“Ne želim zagovarati bilo koji sustav vladanja, propisivati kako bi se to trebalo dogoditi. O tome trebaju odlučiti građani i izabrani čelnici. Mi možemo ponuditi naše iskustvo o kojem možemo razgovarati”, kazao je Hoyt. Smatra da Europska unija vrlo dobro zna što zemlja treba učiniti da bi se kvalificirala za članstvo.

Kao veliki problem u BiH ističe korupciju koja je, kako je kazao, “jedna od najgorih u Europi”. Također upozorava da državne tvrtke trebaju puno više pridonositi gospodarstvu te se trebaju restrukturirati kako bi bile ne samo održive već i profitabilnije.

Govoreći o ulozi SAD-a i EU-a, opetovano je istaknuo da oboje moraju “prije svega biti voljni pozabaviti se pitanjima koja leže u samoj srži problema, a ne se baviti samo simptomima”.

“I te probleme moramo hitno rješavati. Ako smo zabrinuti za stabilnosti i sigurnost, onda tom problemu ne možemo pristupati na način da ih možemo vječno tolerirati”, poručio je Hoyt Yee