Vlada FBiH jučer je na hitnoj sjednici Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje dala suglasnost za provođenje postupka prodaje hotela Ero, koji je u vlasništvu ovog zavoda, ukupne površine 9.591,04 m2, Vladi Hercegovačko-neretvanske županije. Prodaja će biti izvršena po cijeni od 1.100 maraka po m2 i s rokom isplate u četiri kvartala, prenosi Pogled.ba.

Radnici

-Nakon dva neuspješna pokušaja prodaje hotela Ero, Upravni odbor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje je u prosincu 2015. godine donio Odluku o davanju suglasnosti za učestvovanje ovog Zavoda kao ponuđača u postupku prikupljanja ponuda za nabavku poslovnog prostora u Mostaru, a kojeg je raspisao Ured predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, kazali su iz Vlade FBiH.

Glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović rekao nam je kako je ova županijska Vlada uradila sve predradnje, te kako je samo ostalo da se potpiše sporazum. Kazao je i kako trenutna zgrada hotela ne može odgovoriti potrebama županijskih ministarstava, te kako će se nakon što hotel i službeno bude kupljen prijeći na izradu projekta za prenamjenu objekta.

Pavlović je na naš upit da li je upoznat sa sudbinom radnika hotela, podcrtao da Vlada kupuje samo zgradu i zemljište, te kako nemaju nikakvih obaveza prema radnicima koji su radili u Eri.

Glasnogovornik Zavoda MIO FBiH Tomislav Kvesić pojašnjava kako radnici nisu ni obaveza Zavoda, osim onih koji su obuhvaćeni sporazumom o socijalnom zbrinjavanju. Takvih ima oko 35 i oni će od Zavoda dobiti otpremnine. Ostale radnike, kaže Kvesić, vjerojatno treba zbrinuti poduzeće i osnivač poduzeća. Osnivač hotela Ero je Grad Mostar, a hotel Ero je godinama u zgradi Zavoda koja je nekada bila Dom umirovljenika boravio pod kirijom.

Iz Gradske uprave Mostara o ovom pitanju nisu se nikada oglašavali. Direktor hotela u nekoliko navrata je kazao kako će jedan dio radnika dobiti otpremnine od Zavoda, drugi će otići u mirovinu, dok će treći naći zaposlenje u vladi, a o kojoj vladi je riječ i na kojim poslovima nije pojasnio.

Duplo manja cijena

Podsjetimo da je trenutni saziv Vlade HNŽ-a odmah pri preuzimanju mandata odlučio kupiti svoj objekt u Mostaru kako bi smanjili troškove unajmljivanja objekata i trajno riješili smještaj svih institucija.

Hotel Ero inače je ranije nuđen za 24 milijuna maraka, no ni nakon petnaest godina nije se našao novi vlasnik, a Zavod MIO je u više navrata naglašavao kako ne znaju šta će sa tim objektom. Novac od ovog objekta bit će potrošen za redovno poslovanje Zavoda. Zbog nemogućnosti prodaje u više navrata je spuštana cijena, a Vladi HNŽ-a je na koncu ponuđen za nešto više od 10 milijuna maraka, koliko je Vlada u prvi mah i bila spremna dati.

Dnevnik.ba