''Ja sam zvao da se ubrza postupak izdavanja dozvole i radio sam to preko Vlade FBiH'', rekao je tužiteljima Tužiteljstva BiH vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić tijekom ispitivanja u SIPA-i 28. svibnja, piše Dnevni avaz.

Novine tvrde kako su prije zaključenja ugovora o nabavci respiratora zabilježene telefonske komunikacije federalnog premijera Fadila Novalića i Hodžića, ali i komunikacija mailom 1. travnja.

Novalić je, tvrdi Tužiteljstvo, s privatnog maila ponudu Hodžića s opisanim specifikacijama i certifikatom proslijedio na službeni mail Ureda premijera – dakle, sam sebi.

Međutim, istog dana Hodžić, također, šalje isti mail Uredu premijera uz naznaku: ''U skladu s telefonskim razgovorom šaljem Vam nekoliko informacija'', pa dalje navodi: ''Invazivni su za kliničke slučajeve i nude se velikim bolnicama i zdravstvenim ustanovama za potrebe plućnog odjela i pomažu u suzbijanju viru-sa i jačih oboljenja. Neinvazivni omogućavaju dotok zraka i služe za manje bolnice ili ambulanta vozila Hitne pomoći - slabiji su i de facto nisu pogodni za teže bolesnike, a1i u slučaju potrebe, poslužit će za potrebe liječenja'', napisao je Hodžić.

Upravo su ovi, neinvazivni, i stigli u Sarajevo, a za koje je vještak rekao da su beskorisni u bolnicama.

Također, Tužiteljstvo u dokumentaciji navodi kako je osumnjičeni premijer Novalić 25. travnja, kada je stiglo 80 respiratora u Sarajevo, dao druge informacije medijima.

Iako je znao da se ne radi o respiratorima koji se predmet ugovora FUCZ-a i Srebrene maline, javnosti je predstavio da se radi o invazivnim respiratorima namijenjenim za istovremeno liječenje dva pacijenta.

Tužilaštvo BiH, navodi Avaz, vjeruje da ima čvrste dokaze o počinjenju krivičnih djela, među kojima je i pranje novca. Prema dokazima Tužiteljstva, a što smo već ranije objavili, Solak i Hodžić su zamijenili ugovore. Točnije, oni su potpisali ugovor o isporuci respiratora invazivni HCVE003, a u BiH su stigli drugi AM812A, neinvazivni, za što je suglasnost naknadno poslao Kinezima i osumnjičeni Novalić.

Tužiteljstvo BiH vjeruje da je Hodžić pronašao respiratore koji su daleko manje vrijednosti od pribavljenog iznosa od 10,5 milijuna KM, koji mu je uplaćen na račun.