Ako se situacija ne promijeni, uskoro bi na globalnom tržištu moglo doći do velike nestašice litija, ključne komponente u proizvodnji baterija, što bi se moglo odraziti na proizvodnju brojnih uređaja.

Moglo bi doći do usporavanja proizvodnje ne samo telefona, tableta i prijenosnih računala, već čak i električnih automobila. Analitičari prate situaciju za koju nitko nije siguran kako će se razvijati dalje jer mnogo tvornica u kojima se proizvodi elektronika ionako je bilo zatvoreno ili je još zatvoreno, a dio njih ne radi punim tempom.

Trenutačna situacija toliko je kaotična da je teško biti siguran u bilo što, komentirali su na The Vergeu situaciju na tržištu potrošačke elektronike.

Iako su kineske tvornice ponovno pokrenule proizvodnju, jasno je da u doba koronavirusa, karantene, izolacije i masovnih otkaza malo tko razmišlja o kupovini novog pametnog telefona ili pogotovo električnog automobila, no kako brojne kompanije ipak imaju dogovorene velike narudžbe, situacija s potencijalnom nemogućnošću dobave litija sigurno nije ugodna, javlja Zimo.

Problem na tržištu, barem trenutačno, nije nedostatak litija, već lanac nabave jer je danas iznimno teško plasirati robu na tržište. Rudnici izvoznika litija u zemljama od Australije do Čilea i dalje su otvoreni, usprkos karantenama, no problem je slanje isporuka iz tih zemalja na druga tržišta.

Problem, dakle, nisu narudžbe ili proizvodnja, već je problem njihova isporuka: Možemo li dobiti brodove? Možemo li dobiti kontejnere? komentirao je za The Verge izvršni direktor jednog rudnika. S obzirom na to da je teško isporučiti litij, jedan od potencijalnih skorašnjih scenarija jest smanjena proizvodnja baterija, odnosno manje baterija za telefone, računala, automobile itd.

Sada je teško prognozirati hoće li se lanac nabave ponovno ustabiliti, no jasno je da će ovisiti o stanju s koronavirusom, čije širenje u brojnim državama još nije doseglo vrhunac, a i nakon što broj oboljelih počne padati, pitanje je kada će se situacija smiriti i koliko će trebati vremena da se vratimo na staro.