Znanstvenici već godinama potiho testiraju razne metode vremenske kontrole, no olujama vjerojatno nećemo upravljati još neko vrijeme, prenosi BBC.

Jedna od odlika napredne civilizacije u hitovima poput Star Treka ili nedavnog filma Geostorm je upravo sposobnost upravljanja vremenom. Stvarni znanstvenici tom se idejom bave već desetljećima.

Jedan od takvih pokušaja bio je projekt "Stormfury" američke vlade. Tamošnji znanstvenici od 1962. do 1983. godine pokušavali su pomoću takozvanog "zasijavanja oblaka" srebrnim jodidom oslabiti tropske oluje.

Srebrni jodid i laseri

Srebrni jodid je anorganski antiseptik. Cilj američkog projekta bio je zamrznuti super-ohlađenu vodu u središtu oluje ispuštanjem srebrnog jodida iz zrakoplova. Time bi se, u teoriji, poremetila unutarnja struktura uragana.

Međutim, pokazalo se je da oluje ne sadrže dovoljnu količinu super-ohlađene vode da bi ta metoda bila učinkovita. One su također prevelike da bi na njih utjecala količina srebrnog jodida koju je moguće ispustiti iz zrakoplova.

aseri su drugi potencijalni oblik kontroliranja vremena. Laserska inverzija je tehnika kojom se laseri koriste za hlađenje. Tim procesom moguće je stvoriti oblake i pokrenuti grmljavinu.

"To je nova metoda koja se temelji na ultra-brzim, ultra-kratkim laserskim impulsima koji stvaraju intenzivne niskoenergetske laserske zrake", kaže Jean-Pierre Wolf sa Sveučilišta u Ženevi. Tako se stvaraju kišne kapi.

od te metode problem je u veličini oluje. Znanstvenici za sada mogu stvoriti nevidljive male oblake, no nemaju lasere dovoljno snažne za stvaranje višekilometarskih oblaka. "Pitanje je isplati li se to s obzirom na količinu energije koju je potrebno uložiti u sustav", smatra Wolf.

Satelitska kontrola

Ideja o satelitskoj kontroli vremena također je veoma problematična. Takvi sateliti morali bi u orbiti nositi opremu za praćenje vremena i vlastito pozicioniranje te dodatnu opremu za manipuliranje vremenom, što je masivna količina tereta.

"Ne bi bilo lako osigurati njihovu učinkovitost i pouzdanost", smatra čelnik tvrtke za proizvodnju satelita OHB Systems AG, Andreas Lindenthal.

Kada bi se sateliti kombinirali s tehnikom zasijavanja oblaka,  trebalo bi ih redovito nadopunjavati srebrnim jodidom dok su u orbiti. "To bi bilo teško i neučinkovito", smatra Lindenthal. Također bi jako puno koštalo.

Budući da svaka akcija ima reakciju, izbacivanje spremnika za zasijavanje oblaka pomaklo bi satelit iz njegove orbite. Također bi bilo izrazito teško naciljati najbolje mjesto za ispuštanje spremnika. Dodavanje sustava navođenja na spremnike značilo bi još jednu dodatnu razinu složenosti u izvedbi.

Solarne oluje

Laserska inverzija putem satelita je izglednija opcija jer se laseri mogu puniti putem solarnih ploča.
Međutim, problem za satelite predstavljaju masivne solarne oluje, poznate pod nazivom "događaji Carringtonova tipa". Takve geomagnetske oluje mogu uzrokovati poremećaje svih električnih sustava na Zemlji. Najveća takva oluja, Carringtonov događaj, zabilježena je 1859. godine.

Da se takav fenomen ponovi danas, izgubili bismo sve satelite i satelitsku komunikaciju, barem privremeno. Gubitak satelita koji kontroliraju vrijeme za sobom bi povukao nepoželjne meteorološke posljedice.

Ratovanje vremenom?

Neki strahuju da će kontrola vremena postati oblik ekonomskog ratovanja. Tu ideju već je upotrijebila američka vojska tijekom Vijetnamskog rata.

Cilj tajne operacije Popeye, naime, bio je pomoću zasijavanja oblaka povećati količinu oborina u pokrajini Laotian kako bi se otežala operacija lokalne vojske. Takav oblik ratovanja nakon toga je zabranjen Konvencijom o mijenjanju okoliša (ENMOD).

Na vrijeme već utječemo

Čovječanstvo već mijenja vrijeme, na svoju štetu, putem klimatskih promjena. One su ishod dugogodišnjeg ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu i utječu na čitave vremenske obrasce, a ne samo na vrijeme u pojedinoj regiji.

Klimatske promjene primjer su razine na kojoj je potrebno vršiti promjene da bismo kontrolirali vremenske prilike. Zbog divovskih veličina vremenskih fronti svaki pokušaj mijenjanja vremena trebat će rješavati međunarodnim sporazumima, a pitanje je kako će mijenjanje vremena u jednoj regiji utjecati na vrijeme negdje drugdje.

Kontrola vremena je za sada preskupa i zahtjeva previše resursa da bi bila primjenjiva. Međutim, Lindenthal smatra da je samo pitanje vremena kada ćemo razviti lasere dovoljno moćne da razbiju oluje.

"Moguće je da ćemo jednog dana imati takvu tehnologiju, no radi se o tisućama, a ne stotinama godina", smatra Bell.

Index.hr