Grčkoj danas na naplatu stiže dug od 460 milijuna eura prema Međunarodnom monetarnom fondu, zbog čega bi mogla ostati bez novca za normalno funkcioniranje, odnosno isplatu plaća i mirovina.

Iako su se pojavile neslužbene informacije da Grčka neće moći platiti dug, jer da su im prioritet unutarnje obveze, grčki ministar financija Yanis Varoufakis rekao je u nedjelju nakon sastanka s dužnosnicima MMF-a da njegova zemlja "namjerava ispuniti sve obveze prema svim kreditorima."

Iznos grčkog duga je trenutno oko 316 milijardi eura, a posljednja sredstva iz međunarodnog programa pomoći dobili su u kolovozu prošle godine.

Gospodarstvo im je u padu od 2008. godine, te je Vlada, da bi napunila proračun, morala posegnuti i za novcem javnih tvrtki.

Grčke vlasti tražile su od Europske središnje banke da dozvoli grčkim bankama kupnju kratkoročnih trezorskih zapisa, no predsjednik ESB-a Mario Draghi odlučno je odbio tu mogućnost.

Draghijev stav je da pomoć koju dobivaju banke služi sanaciji posljedica snažnog odljeva depozita i ne može biti korištena za financiranje države.

Napuštanje eura ugrozilo bi standard građana

Naime zbog straha od napuštanja eura, ili eventualne nacionalizacije sredstava, štediše u Grčkoj masovno povlače novac iz banaka i sele ga u inozemstvo.

U slučaju bankrota Grčka bi mogla napustiti euro, što bi za građane, kratkoročno gledano, značilo drastičan pad standarda.

No neki, poput američkog milijardera Georga Sorosa smatraju da napuštanje zajedničke europske valute i nije tako loše, jer bi im se povećala konkurentnost na međunarodnom tržištu, dok bi sa druge strane to bilo dobro i za eurozone koja bi tada mogla dogovoriti čvršća fiskalna pravila.

Pregovori između Atene i međunarodnih kreditora trenutno su u zastoju, jer Ciprasova vlada još uvijek nije ponudila paket reformi koji bi zadovoljio Europsku uniju i MMF.

Postavljen je novi rok za dostavu popisa reformi, te se očekuje da bi preliminarni dogovor trebao biti postignut 24. travnja.