Ministar trgovine FBiH Amir Hasičević najavio je kako priprema nacrt zakona koji bi do kraja godine uveo zabranu rada nedjeljom za trgovine koje se bave prodajom robe široke potrošnje.
O tome što bi uvođenje neradne nedjelje značilo za radnike i ekonomiju FBiH razgovarati će se večeras na debati Liberalnog foruma koja počinje u 19 sati u Hotelu Holiday u Sarajevu.

Ministar Hasičević ranije je najavio kako bi se prema planu od zabrane rada nedjeljom bili izuzeti mnogi gospodarski subjekti.

- Predviđeno je izuzeće za benzinske crpke, pekarne, dežurne ljekarne, suvenirnice u turističkim mjestima… Ministarstvo trgovine već radi intenzivno na izradi ovog zakona - najavio je Hasičević.

Ipak, mnogi su negodovali protiv zabrane rada nedjeljom. Predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić smatra kako ovakvo rješenje donosi isključivo negativne posljedice.

- Ono što je bitno razumjeti jeste da za ovu mjeru lobiraju krupni trgovci i naftni lobi. Prvi zbog nedostatka radne snage, drugi da bi se promet nedjeljom njima prelio. Vidite kako u Hrvatskoj imate apsurdnu situaciju da su zbog zabrane rada nedjeljom benzinske crpke počele i kruh prodavati. No, trebalo bi pitati i mali i srednji biznis što oni misle - kazao je Čavalić.

Također, mnogi strahuju kako bi ovo direktno smanjilo potrošnju i turista, kao i ljudi iz susjednih zemalja koji vikendom zbog nižih cijena namjenski dolaze u kupovinu u BiH.

Ekonomist Igor Gavran istaknuo je i kako bi od uvođenja neradne nedjelje samo u FBiH nastao disbalans u bh. ekonomiji, od čega bi profitirala Republika Srpska.

- Sasvim je sigurno da bi negativno utjecalo ukoliko se odluka donese samo na jednom dijelu BiH. Veliki trgovinski lanci lako se mogu boriti s tim problemom zbog toga što jedan isti lanac ima trgovine u oba entiteta i na neki način ukupan rezultat će biti približan. Međutim, mali trgovci koji posluju samo na lokalnom području će itekako imati gubitke i posljedično bi moglo doći do otpuštanja radnika ili smanjenja njihovih primanja - upozorava ekonomist Igor Gavran.

Osim Naše stranke čiji su zastupnici javno podržali uvođenje ovog zakona, za sada ostaje nejasno da li prijedlog o uvođenju neradne nedjelje ima podršku šire koalicije u FBiH.

Prve ankete su pokazivale da većina građana ima pozitivan stav prema ideji o neradnoj nedjelji.
U susjednoj Republici Hrvatskoj odnedavno je uvedena zabrana rada nedjeljom, a to je, prema svemu sudeći, izazvalo potpuni šok u društvu. Naime, zabrana je u prvim tjednima rezultirala masovnim odlaskom Hrvata nedjeljom u susjedne zemlje u kupovinu, ogromnim gužvama u tržnim centrima subotom, gužvama na benzinskim crpkama.