Herceg i Bevanda sa Williamom Ozkaptanom, šefom Ureda OESS-a u Mostaru - Herceg i Bevanda: HNŽ-u nedostaje 300 policajaca i 50 državnih službenika

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova razgovarali su s Williamom Ozkaptanom, šefom Ureda OESS-a u Mostaru.

Nevenko Herceg, govoreći o brojnim aktivnostima, osvrnuo se na stanje u prosvjeti ističući kako je Vlada učinila snažan iskorak na stvaranju boljih uvjeta za boravak učenika i rad prosvjetnih djelatnika, piše Dnevni list.

''Ulažemo više od 10 milijuna KM u obnovu školskih objekata. Nastavit ćemo te aktivnosti kako bismo ostvarili zacrtani cilj – obnoviti sve javne objekte u HNŽ. Također smo riješili radno-pravni status značajnog broja prosvjetnih djelatnika, donijeli organizacijske sheme, te preuzeli financiranje prijevoza učenika. Uvjeren sam u to kako ćemo, kroz dijalog sa sindikatima uposlenih u prosvjeti, uspješno rješavati sva otvorena pitanja“, kazao je predsjednik Herceg.

Govoreći o naporima koje Vlada čini kako bi osnažila gospodarstvo i privukla investitore, naglasio je značaj Zračne luke u Mostaru.

''Držim kako je ostvareni napredak Zračne luke dobar primjer da se sinergijom djelovanja različitih razina vlasti mogu ostvariti značajni iskoraci. Nedavno smo, nakon ranijih ulaganja Vlade u infrastrukturu Zračne luke, potpisali i Sporazum o subvencioniranju troškova nastalih pružanjem usluga izravnih letova niskotarifnog avioprijevoznika Eurowings. Lani smo za subvencije izdvojili 300.000 KM, a ove godine 500.000 KM. Također, obvezali smo se na to da ćemo i u proračunima za razdoblje od 2019. do 2023. godine osigurati financijska sredstva za tu nakanu“, kazao je Herceg.

Jedna od tema razgovora bila je i aktualna situacija u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Predsjednik Herceg i ministar Bevanda istaknuli su kako je sigurnosna situacija u HNŽ vrlo dobra unatoč činjenici kako MUP-u nedostaje 300 policajca i 50 državnih službenika i namještenika.

Naglasili su napore Vlade na poboljšanju materijalno-tehničkih uvjeta i kadrovske popunjenosti. Također, osvrnuli su se i na činjenicu kako nisu riješena pitanja Policijskog i Javno-žalbenog odbora, te Neovisnog odbora za izbor i reviziju osobitu u svjetlu kraja mandata ravnatelja policije izrazivši nadu kako će se, u interesu građana, ona riješiti u što skorijem roku.

Razgovaralo se i o položaju Roma i potrebi usvajanja lokalnih akcijskih planova za Rome u HNŽ što je pretpostavka za strateški pristup rješavanju problema romske populacije, te ciljanom i racionalnom trošenju raspoloživih financijskih sredstava. Izražena je puna spremnost Vlade da se, u suradnji s OESS-om, na stručnoj razini pokrenu potrebne aktivnosti na izradi Lokalnog plana.

Šef Ureda Ozkaptan zahvalio je predsjedniku Hercegu i ministru Bevandi na konstruktivnom sastanku, izrazivši nadu kako će dobra suradnja biti nastavljena i u vremenu koje dolazi, priopćili su iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.