U Covid-bolnici SKB-a Mostar trenutno su 22 bolesnika, od čega dvoje na respiratoru u izuzetno teškom stanju, dok su bolesnici koji nisu na potpornoj terapiji kisika stabilno.

Hospitalizirano je dvoje novih bolesnika, a preminulih od koronavirusa nije bilo.

Specijalist infektolog sa SKB-a Mostar dr. Siniša Skočibušić ocijenio je da je u covid-bolnici zdravstveno stanje bolje.

Ukupno stanje u covid-bonici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar se poboljšava i čini nam se da sve mjere koje poduzimamo ovih dana zapravo su dale rezultate te imamo manji broj zaraženih koronavirusom, izjavio je dr. Siniša Skočibušić, specijalist infektolog sa SKB-a Mostar u subotu na redovitoj video konferenciji Kriznoga stožera civilne zaštite HNŽ-a.

Odgovarajući na upite novinara, dr. Skočibušić je naveo kako sunce i vrućine neće utjecati na novi koronavirus s obzirom, kako je kazao, da je pandamenija trenutno i u zemljama u južnoj zemljinoj polutki i zemljama koje su na ekvatoru.

Prije je očekivati kako će se stanovništvo povremeno i postupno prokužiti i da će sam virus biti manje virolentan među stanovništvom, mišljenja je dr. Skočibušić.

Pozvao je također stanovništvo na cijepljenje s obzirom da je pred nama Svjetski tjedan imunizacije.

Naveo je kako je cijepljenje jedan civilizacijski i uljudbeni doseg i da se njime uspjelo iskorijeniti i smanjiti zdravstveni rizik za brojne bolesti.

Podsjetimo da je na redovitom Koordinacijskom sastanku Vlade HNŽ-Stožera CZ HNŽ-a u petak, a na tragu zapovjedi Federalnog stožera Civilne zaštite, izvan snage stavljena zapovijed o policijskom satu, odnosno zabrani kretanja od 20 do 5 sati ujutro.

Također, od petka je stupila na snagu zapovijed kojom stariji od 65 mogu izaći ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati, a osobe mlađe od 18 godina utorkom, četvrtkom i subotom u vremenu od 14 do 20 sati.

Federalni stožer civilne zaštite ukinuo je i zapovijed o četrnaestodnevnoj karanteni za osobe koje dolaze u BiH iz inozemstva, pa zapovijed o toj problematici sada podrazumijeva da će spomenute osobe ići u kućnu izolaciju, objasnio je glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Ćiro Pavlović.

Podsjeća da je Stožer CZ HNŽ-a izvan snage stavio i zapovijed kojom je odgođeno otvaranje ribolovne sezone u HNŽ-u.