Nakon potpisanih sporazuma o provedbi Programa ciljanih preventivnih zdravstvenih pregleda branitelja s predstavnicima domova zdravlja s područja županije (Mostar, Stari Grad, Prozor-Rama, Konjic, Čitluk i Stolac) i raspisanog javnog oglasa za branitelje, započela je provedba programa preventivnih zdravstvenih pregleda branitelja.

Organizacijom preventivnih zdravstvenih pregleda nastoji se skrenuti pozornost braniteljima na važnost ranog otkrivanja i liječenja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti, te jednako tako motivirati branitelje da aktivno sudjeluju u očuvanju, unapređenju i kontroli svog zdravlja, navedeno je u priopćenju.

Nastavak je to aktivnosti Ministarstva na poboljšanju zdravstvene skrbi braniteljske populacije u dijelu prava iz područja zdravstva kroz pravo na medicinsku prevenciju i rehabilitaciju.

Među prvima koji je pristupio preventivnom pregledu je i sam ministar Oliver Soldo koji je istaknuo da je Ministarstvo kroz sustavno praćenje zdravstvenog stanja branitelja, uočilo trend porasta zdravstvenih problema, ali i značajan porast smrtnosti branitelja na području županije.

„Na ovaj način pratit ćemo statistiku i imati stvarniji uvid u zdravstveno stanje branitelja. Kako je poznato riječ je o populaciji koja je zbog svega proživljenog podložnija raznim oboljenjima, stoga je Ministarstvo i krenulo u provedbu ovog programa s ciljem što ranijeg otkrivanja oboljenja, ali i skretanja pozornosti samim braniteljima ali i članovima njihovih obitelji o važnosti prevencije“ kazao je ministar Soldo.

Program će se provoditi do kraja godine u domovima zdravlja na području županije s kojima Ministarstvo ima potpisan sporazum, a pregledi pored utvrđivanja obiteljske i osobne anamneze, te navika korisnika obuhvaćaju laboratorijske pretrage koje uključuju krvnu sliku, urin i proširenu biokemiju, pretrage debelog crijeva, prostate, kolonoskopije, rendgena pluća, UZV abdomena i prostate za muškarce, mamografiju i ginekološki pregled za žene, EKG te analizu pretraga i nalaza od strane obiteljskog liječnika i davanja mišljenja za daljnje liječenje ukoliko je isto potrebno.

Ministarstvo je za ciljane preventivne zdravstvene preglede branitelja u ovoj proračunskoj godini izdvojilo 90.000,00 KM a svi zainteresirani branitelji za obavljanje pregleda mogu se javiti na Javni oglas kojeg je raspisalo Ministarstvo.