U dvorani zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, u nazočnosti dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade HNŽ,  dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa potpisao je ugovore sa studentima koji su ostvarili pravo na stipendiju ili subvenciju smještaja u studentski dom.

U uvodnomu obraćanju, ministar Hadžović podsjetio je kako je Vlada, na prijedlog Ministarstva, dala suglasnost da se svim studentima koji su aplicirali na objavljeni natječaj i ispunili formalno-pravne uvjete dodijeli stipendija ili subvencija smještaja u studentske domove za akademsku 2021./2022. godinu.

„Za akademsku 2021./2022. godinu svi studenti koji su ispunili formalno-pravne uvjete dobili su stipendiju. Na zadovoljstvo svih nas i ove godine nastavljamo s dobrom praksom i podržavamo naše studente. Ove akademske godine, pravo na prvu stipendiju i subvenciju ostvarila su 984 studenta. Od navedenog broja, 949 studenata koristit će pravo na stipendiju, dok je njih 35 ispunilo uvjete za subvenciju smještaja u studentskim domovima. Uključujući ovogodišnje stipendije i subvencije smještaja, Hercegovačko-neretvanska županija ukupno stipendira oko 2700 studenata. Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ i Vlada HNŽ ovakvim pristupom žele pokazati svoju maksimalnu opredijeljenost da kroz različite projekte, proaktivnom politikom utječu na potporu i razvitak visokoga obrazovanja, te poboljšaju uvjete studentskog standarda, u sklopu kojih je i dodjela stipendija i subvencija smještaja. Također, cilj je da svaki naš student iz HNŽ ima neku stipendiju, bilo od Županije ili nekih drugih stipenditora'', kazao je ministar Hadžović.

„Vlada Hercegovačko-neretvanske županije odgoj i obrazovanje postavila je kao jedan od najbitnijih prioriteta u svome radu. Uz brojne do sada poduzete aktivnosti na poboljšanju materijalnog statusa prosvjetnih djelatnika i uvjeta obrazovanja, te kvalitete same nastave (obnova škola i školskih športskih dvorana, prijevoz učenika, kolektivni ugovori, asistenti u nastavi…), Vlada posebnu pozornost posvećuje visokom obrazovanju. Od početka mandata, uz redovito financiranje Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta „Džemal Bijedić“, sustavno smo povećavali i broj stipendija i subvencija smještaja u studentske domove s konačnim ciljem da sve studente obuhvatimo tim projektom. Ove godine prvi put za pomoć mladim znanstvenicima-istraživačima s područja Hercegovačko-neretvanske županije izdvojeno je 269.600,00 KM. Također, dodatno je potpomognut rad oba sveučilišta u Mostaru s ciljem profesionalnoga usavršavanja mladih znanstvenika i asistenata.

Na ovogodišnjem natječaju za stipendiranje i subvencioniranje smještaja u studentske domove, svi studenti koji zadovoljavaju postavljene uvjete dobili su stipendiju ili subvenciju. Na taj način došli smo do brojke od oko 2700 studenata koje stipendiramo ili kojima subvencioniramo smještaj u studentskim  domovima, te za to izdvajamo oko 3,3 milijuna KM“, kazao je predsjednik Herceg čestitajući stipendistima i zaželjevši im uspješan nastavak školovanja.

„Vrlo sam zahvalna na ovoj stipendiji zato što ona ne predstavlja samo financijsku potporu, nego i prepoznavanje moga truda i zalaganja u prošlosti i motivaciju za budućnost. Hvala ministru i predsjedniku Vlade što prepoznaju naš trud i rad, i što velikom broju studenata pružaju potporu, koja nam itekako znači“, kazala je Ena Haznadar, studentica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Dodjela stipendija i za ovu akademsku godinu potvrda je kontinuiranog ulaganja Vlade i Ministarstva u visoko obrazovanje i neupitne opredijeljenosti stalno raditi na poboljšanju kvalitete studentskog standarda.