Sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) prekinuo je daljnju komunikaciju s Vladom HNŽ-a te pokrenuo generalni štrajk koji bi trebao početi 12. veljače 2018. godine, potvrdila je za Bljesak.info predsjednica Sindikata Kristina Bevanda.

Nakon niza održanih štrajkova upozorenja i pokretanja procedure za generalni štrajk doktora medicine i stomatologije u HNŽ, nadležni ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi - inače liječnik po struci, jednim je dopisom poništio sav trud Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije i vratio sve na početak problema, navodi se u priopćenju Sindikata doktora medicine i stomatologije.

U priopćenju Sindikata doktora medicine i stomatologije dalje stoji:

Isti dan, kad je Sindikat doktora medicine i stomatologije obustavio pripreme za generalni štrajk shodno odluci mirovnog vijeća, kao znak dobre volje i brige za pacijente, upućena je obavijest sindikatu da je ispred Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi otišao dopis predsjedniku Vlade HNŽ-a u kojemu se navodi kako je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi:
1. mišljenja, ukoliko se potpise Kolektivni ugovor s doktorima medicine i stomatologije da će isti staviti u nepovoljniji položaj ostale uposlenike u zdravstvu, te time produbiti jaz između liječnika i ostalih radnika u zdravstvu.

Sindikat liječnika u HNŽ-u, ni u jednom trenutku nije tražio da se potpiše samo naš kolektivni ugovor, a što se tiče liječnika Vlada može potpisati još 20 Kolektivnih ugovora u zdravstvu i povećati plaće koliko hoće ostalim uposlenim, ali liječnički se kolektivni mora i hoće potpisati.

2. ukoliko se sa sva tri sindikata bude pregovaralo ponaosob pregovori neće završiti u zadanom vremenskom roku.

Ministarstvu su predana 2 KU, jedan za liječnike, jedan za sve ostale uposlenike. Ne vidimo razlog da se pregovara za 2 KU sa sva tri sindikata ponaosob, kad dva sindikata ostalih zaposlenih u zdravstvu zastupaju istu grupu zaposlenih i predali su zajednički KU. Liječnici zastupaju liječnike i nemaju zakonsko pravo zastupati ostale uposlene, niti biti u istoj prostoriji dok  pregovaraju za svoj KU. Hoće li se tražiti od liječnika da sudjeluju u pregovorima na primjer i sa Sindikatom policijskih službenika?

3. da je mišljenja da razdvojeni pregovori neće polučiti očekivani rezultat.

Koji je to očekivani rezultat koji se ne bi mogao ostvariti razdvojenim pregovorima? Da li se nazire namjera sabotiranja cjelokupnih pregovora?

4. da je mišljenja da će onaj sindikat koji ne bude uključen u pregovore možda ponovno organizirati štrajk.

Zašto bi ijedan sindikat bio isključen s pregovora?

5. da je Vlada HNŽ-a svojom odlukom dala naznaku da će se pregovarati o jednom KU i da ministar to podržava.

E to je crvena linija ispod kojeg Sindikat doktora medicine i stomatologije ne ide.  Poseban KU je imperativ, naše zakonsko pravo, naša obveza i dužnost. Nedopustivo je da na dan kad smo obustavili generalni štrajk dobijemo dopis od kolege ministra kojim se krši Zakon o radu, unosi ponovo nemir i narušava ovaj tračak povjerenja između Vlade i Sindikata.

''Predsjednik Vlade je više puta kontaktiran, nismo dobili nikakav odgovor'', navode iz Sindikata.

Zbog nepoštivanja člana 131. Zakona o radu koji svim reprezentativnim sindikatima daje pravo da zastupaju svoje članove u potpisivanju svoga kolektivnog ugovora te ovakvog pristupa nadležnog ministra, a očito i Vlade HNŽ, Sindikat doktora medicine i stomatologije obustavlja svu daljnju komunikaciju s Vladom HNŽ i pokreće generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama HNŽ, sa svih 600 doktora, koji ovaj put neće obustavljati do potpisivanja Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije'', navodi se u priopćenju Sindikata doktora medicine i stomatologije. 

Na kraju se dodaje kako će istovremeno 4.000 liječnika iz cijele Federacije BiH štrajkati s liječnicima iz HNŽ kroz štrajk solidarnosti.

Bljesak.info