Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH oglasio je priopćenjem za javnost u kojem se navodi kako su nemalo iznenađeni jučerašnjim izjavama federalnog zastupnika SDA Huseina Rošića oko postupka konačnog imenovanja direktora FUP-a.

"U situaciji kada je sigurnosno pitanje nikad lošije i traži jačanje policijskih struktura i njezinih kapaciteta, imamo situaciju da je problem samo zato što je netko Hrvat tko treba doći na čelo ove institucije.

Neriješena kriminalna djela, konstantni fizički napadi i ugrožavanje nečijih života, neriješeni slučaji ubojstava nisu dovoljan znak da se policijska tijela i nadležne institucije jačaju. Naprotiv, sve se može tolerirati i netko može nastaviti plaćati cijenu svojim životima, samo da na rukovodeće mjesto ne dođe Hrvat", ističu iz HNS-a.

Takve izjave su, kako dodaju, "klasičan govor mržnje s elementima fašizma i netrpeljivosti na nacionalnoj osnovi".

Iz HNS-a podsjećaju kako je Zoran Galić ocijenjen najboljom ocjenom na javnom natječaju za direktora FUP-a.

"Pored svog životopisa, Galić je jedan od najkvalitetnijih i najkompetentnijih policijskih kadrova koje Bosna i Hercegovina ima.

Također, prema zakonu federalni ministar MUP-a i direktor FUP-a ne mogu biti iz reda istoga naroda tako da, pored svojih iznimnih kompetencija, Galić ispunjava i ovu jednako važnu zakonsku odredbu", stoji u priopćenju.

Iz HNS-a BiH osuđuju takve javne istupe i traže javnu ispriku.

"Osuđujemo ovakve javne istupe i tražimo javnu ispriku zbog ovakvih necivilizacijskih izjava koji štete nacionalnim odnosima te žrtvuju stratešku policijsku instituciju i njezino buduće djelovanje", poručuju iz HNS-a BiH.