U Herceg-bosanskoj županiji su HDZ 1990 i Hrvatski narodni pomak (HNP) definitivno krenuli u formiranje nove vlade bez HDZ-a BiH, nakon što je lider HNP-a Ivan Vukadin dobio legitimitet mandatara za sastavljanje nove vlade u županiji zajedno sa Devedesetkom.

Dvije stranke (HNP i HDZ 1990) koje će u HBŽ voditi glavne pregovore oko formiranja nove Vlade su potpisale odluku o raspodjeli funkcija, a kako Klix.ba javlja, dogovoreno je i to da HDZ BiH definitivno neće biti dio vlasti u HBŽ.

Razlog tome su loši politički odnosi između ove dvije stranke sa HDZ-om, iz čijeg su jata izašli osnivači tih stranaka, odlučni da se suprotstave politici koju vodi lider Dragan Čović.

Vukadin mandatar

Tako je Ivan Vukadin (HNP) imenovan kandidatom za predsjednika Vlade HBŽ, dok je za predsjedavajućeg Skupštine imenovan Jozo Ćosić (HDZ 1990), a za njegove zamjenike su imenovani Dragana Damjanović (Srpsko jedinstvo) i Arif Kovačević (SDA).

Potpisanom odlukom je Vukadin kao mandatar obavezan da počne sa slaganjem Vlade, odnosno da skupi potrebnu skupštinsku većinu među 25 zastupnika koji su izabrani na izborima prošle godine.

U HBŽ je kompletna raspodjela vlasti između HDZ-a 1990 i HNP-a, kao ključnih nositelja formiranja vlasti već završena, te se očekuje da će u okviru od 30 dana biti u potpunosti okončan proces formiranja vlade ove županije.

Ove dvije političke stranke imaju većinu od devet zastupnika u Klubu Hrvata i kao ključni nositelji vlast su već sve dogovorile, raspodijelile pozicije ministarstava i bitnih institucija te ostavile prostor i za partnere koji su im neophodni, jer ove dvije stranke s najboljim izbornim rezultatom, imaju devet od potrebnih 17 ruku između 25 zastupnika.

Podjela fotelja

Tako bi HNP trebao imati predsjednika Vlade, ministra znanosti, prosvjete, kulture i sporta te ministra unutarnjih poslova. Također bi im pripali Zavod za javno zdravstvo, Zavod za zdravstveno osiguranje, Uprava za ceste, Ured za zakonodavstvo, Agencija za privatizaciju, Zavod za pružanje pravne pomoći, Civilna zaštita, Direktor za proizvodnju u Direkciji ŠGD Hercegbosanskih šuma, Šumarije Tomislavgrad i Kupres te Dom zdravlja Tomislavgrad i Dom zdravlja Kupres.

Prema istom sporazumu bi HDZ 1990 trebao imati predsjednika Skupštine, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te ministarstvo financija.

Također bi imali Upravu za inspekcijske poslove, Upravu za branitelje, Zavod za zapošljavanje, Upravu za šume te Zavod za hranu i veterinarstvo.

Devedesetka bi dobila i generalnog direktora u ŠGD Hercegbosanskih šuma i direktora financija, a pripale bi im i Šumarije u Livnu, Grahovu kao i Rasadnik, te Kantonalna bolnica u Livnu i livanjski Dom zdravlja.