Godinama su Appleovi uređaji slovili kao najsigurniji i najotporniji na zlonamjerne programe. No, posljednjih se godina to mijenja.

Kanadska grupa Citizen Lab objavila je kako su pronašli spyware povezan s izraleskom tvrtkom NSO, koji je bio fokusiran na iskorištavanje novootkrivene ranjivosti u Appleovim uređajima. Pojasnili su kako su otkrili da je uređaj koji su pregledali inficiran NSO-ovim poznatim spywareom Pegasusom.

Naime, ranjivost je omogućila kompromitiranje iPhonea koji su koristili posljednju verziju operativnog sustava, a da istovremeno korisnik tog uređaja nije bio svjestan da se išta događa, prenosi Zimo.

Povezujemo tu ranjivost s NSO-ovim spywareom Pegasus na temelju forenzičkih dokaza koje smo pronašli na tom uređaju, istaknuo je u objavi za medije istraživač Citizen Laba, Bill Marczak. Dodao je kako je napadač vjerojatno napravio pogrešku tijekom instalacije, zbog čega su ga u Citizen Labu otkrili.

Iz Applea su pak potvrdili da korištenje sigurnosne značajke "Lockdown Mode", koja je dostupna na Appleovim uređajima, blokira takvu vrstu napada. Iz Citizen Laba pak pozivaju sve korisnike da instaliraju novo ažuriranje koje bi trebalo popraviti tu ranjivost.

Podsjetimo, izraelska grupa NSO se upravo zbog Pegasusa nekoliko puta našla na udaru javnosti, a američka ih je vlada stavila na crnu listu 2021. godine zbog sumnje da se njihov softver koristi za špijuniranje vladinih dužnosnika i novinara.