Sajmom meda i vina, sinoć u Trebinju počele Preobraženjske svečanosti organizirane povodom slave grada i Sabornog hrama - Preobraženja Gospodnjeg.

Sajam "Trebinje 2015", koji je otvoren u Ulici Jovana Dučića u centru grada, okupio je 27 pčelara i 13 vinara sa područja Hercegovine, Republike Srpske i Srbije.

Otvarajući manifestaciju, predsjednik Skupštine grada Slobodan Prtilo istakao je da je Trebinje prepoznatljivo po dobrim vinima i medu što govore i mnogobrojna osvojena priznanja i medalje na sajmovima u regiji, piše Srna.

Prtilo je naglasio da trebinjsko područje ima značajne potencijale i kapacitete u proizvodnji prirodne hrane, meda sa visokim kvalitetom i vina od različitih sorti grožđa.

Otvaranju sajma prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Na sajmu su, kao i prethodnih godina, uz med i vino predstavljeni i drugi pčelinji proizvodi – melem od meda, propolisa, ljekovite masti na bazi meda, te domaći likeri i rakije.

Jedan od trebinjskih pčelara Slobodan Barzut na svom štandu izložio je razne pčelinje proizvode za koje je dobio najveća priznanja u zemlji i inozemstvu.
Barzut kaže da se hercegovački med prvenstveno odlikuje visokim kvalitetom, jer se pčele hrane najljekovitijim biljem.

“Na sajmovima gdje se predstavlja hercegovački med prvo mjesto je bez sumnje zagarantirano", kaže Barzut i dodaje da je cijena kilograma meda 18 KM.