Klubovi članovi KS Herceg Bosne iskazali su nezadovoljstvo redovnom izbornom skupštinom koja je održana 15.rujna 2023. godine u Mostaru.

Predstavnici klubova HKK Široki, HKK Grude, KK Posušje, ŽKK Posušje, KK Pepi Sport Mostar, HKK Zrinjski Mostar, HKK Brotnjo, ŽHKK Brotnjo 94, HKK Rama, ŽHKK Rama, VKK Mostar, HKK Ljubuški i ŽKK Ljubuški su na spomenutoj skupštini iskazali svoje nezadovoljstvo načinom na koji je ista sazvana i vođena, te su tražili da se ista vodi i realizira sukladno statutu KSHB i svim pozitivnim zakonskim propisima koji reguliraju rad udruga i saveza.

Primjedbe i nepravilnosti na koje su pokušali ukazati i koje smo tražili da se isprave, između ostalog su bile:

- Skupština nije imala komisiju za kontrolu i verifikaciju nazočnih članova skupštine tj. nije utvrdila kvorum niti tko sve ima pravo glasa sukladno statutu KSHB.
- Nisu imenovani zapisničar, ovjeritelj zapisnika i komisija za brojanje glasova.
- Dopušteno je da pravo glasa na skupštini imaju predstavnici nekoliko novoosnovanih “Škola košarke” iako iste po važećem statutu KSHB nemaju pravo glasovanja na skupštini.
- Predstavnik jednog kluba koji je formalno pravno ugašen prije par godina je bio nazočan na skupštini i glasao na istoj.
- Na skupštini je glasao i dosadašnji predsjednik KSHB, iako po važećem statutu pravo glasa mogu imati samo predstavnici koje klubovi ili udruge ovlaste, a aktualni predsjednik nije bio predstavnik nijednog kluba ni udruge.

Nakon što smo vidjeli da nijedna od naših gore navedenih primjedbi nije usvojena napustili smo skupštinu, jer nismo željeli sudjelovati u nelegalnom radu iste. Iako je našim napuštanjem skupština ostala bez kvoruma, preostali članovi skupštine su donijeli nekoliko odluka koje se protive važećem statutu KSHB, stoji u priopćenju.

Aktualno vodstvo saveza je nekoliko dana po završetku dostavilo klubovima zapisnik sa nelegalne skupštine. U istom tom zapisniku nije navedeno koje su primjedbe predstavnici klubova KSHB tražili, kao niti činjenicu da je veći broj predstavnika klubova napustio skupštinu i da nije bilo kvoruma za daljnji rad skupštine.

Nakon toga smo sukladno zakonskoj proceduri zatražili od nadležnog ministarstva blokadu provedbe nelegalnih odluka sa skupštine, inspekcijski nadzor iste i podnijeli prijave protiv ljudi koji su organizirali i vodili nelegalnu skupštinu, navodi se u priopćenju.

Također, sukladno statutu zatraženo je sazivanje izvanredne skupštine KSHB. U želji da se spriječi samovolja pojedinaca u KSHB, kršenje statuta i zakona, klubovi su odbili igrati utakmice 1. kola Lige KSHB.

Međutim, vodstvo saveza je ignoriralo naš stav, te je predsjednik sam bez dostavljenih informacija delegirao lokacije i satnicu za pojedine klubove nastojeći demonstrirati silu i snagu pozicije na kojoj se nalazi. Velika većina klubova (osim jednoga) odbila je registrirati utakmice rezultatom 20-0 i oduzimanjem bodova čime su pokazali prije svega solidarnost, poštovanje i sportske motive na čemu im VELIKO HVALA, stoji u priopćenju razočaranih košarkaških klubova.

Klubovi su donijeli sljedeće odluke:

- Krenut će se s igrom prvog dijela Lige HB za sve uzraste, jer naš osnovni motiv je košarka i interes djevojčica i dječaka koji igraju košarku, a ne borba za fotelje i funkcije.
- Nastavit ćemo “borbu” svim legalnim i zakonskim sredstvima da se održi legalna skupština KSHB.
- Ukoliko do kraja prvog dijela Prvenstva KSHB ne bude sazvana i održana izborna skupština, podnešeni svi financijski izvještaji kao i izvještaj Nadzornog odbora, naši klubovi neće igrati drugi dio Prvenstva te ćemo razmotriti druge zakonske mogućnosti igranja utakmica.

S gore navedenim odlukama predstavnici klubova Košarkaškog saveza Herceg Bosne žele pokazati da im je stalo košarku i klubove koji legalno praticipiraju unutar KSHB podići na višu razinu, pronaći dodatna sredstva i generalnog sponzora lige kako bi se umanjili troškovi klubova.