Više od stoljeća nakon stradanja, hercegovačke duhandžije dobile su svoj spomenik na Rosuljama gdje je upriličen i blagoslov obnovljenog spomenika duvandžijama.

Spomenik u obliku torbe u kojoj su nosili duhan i kapa na torbi isklesano od kamena podignuto je na mjestu stradanja, piše Bljesak.info

Postojeći skromni spomenik gotovu su uništile ekstremne planinske vremenske prilike, tako da se pristupilo njegovoj obnovi. Veliki napor u organizaciji obnove ovog spomenika između ostalih dao je Predrag Naletilić - Cobra. Idejno rješenje novog spomenika uradio je akademski umjetnik Anđelko Mikulić.

Simbolika spomenika je sadržana u trinaest kamenih, prirodom oblikovanih blokova. Blokovi postavljeni u krug oko spomenika su više simbolični. Možemo ih gledati kao simbol "Posljednje večere", 12 blokova - 12 apostola, dok je na trinaestom bloku simbolično odložen kameni ruksak s duvanom, koji simbolizira predah i počinak - vječni počinak trojice mladih ljudi. Središnji dio spomenika su tri kamena bloka s urezanim križevima i imenima sahranjenih pokojnika.



Spomenik na ovoj karizmatičnoj lokaciji objedinjava simbolično zajedničku žrtvu, a podignut je vođen motivima iz ljubavi, zahvalnosti i poštovanja prema svim našim djedovima i očevima, koji su u tim teškim vremenima prošli istu ili sličnu golgotu.

Općina Posušje, zajedno s još nekoliko institucija, dala je svoj doprinos i podršku u obnovi spomenika koji će nas sve podsjećati na sve one duvandžije koji su svoje živote izgubili noseći duhan iz Hercegovine za Bosnu, kako bi prehranili svoje obitelji u godinama gladi i neimaštine.

Podsjetimo, u monografiji ''65. godina od utemeljenja Duhanskog instituta Mostar'' navedeno je kako je u kolovozu 1919. petnaestak švercera duhanom iz Vitine i Grljevića ponijela je duhan prema Bosni.

Njih su u zasjedi na Rosuljama (šuma - gvozd) između Drežnice i Rakitna 8. kolovoza dočekali financi iz Poklečana u Rakitnu pod zapovjedništvom narednika Josipa Svatoša.

U nastaloj pucnjavi ubili su dvojicu braće Antu i Matu Lozu iz Vitine i Matu Sušca iz Grljevića.

Bljesak.info