-Nakon što je nedavno, zahvaljujući kompromisu i koncenzusu, postignut dogovor oko imenovanja rukovodstva Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, kao i formalnoga imenovanja mandatara, konačno će biti održana i sjednica Skupštine,kazao je za Večernji list Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a.

-Naime, kako smo kontinuirano isticali, bilo je nužno normaliziranje rada naše zakonodavne vlasti jer postoje brojni zakoni i odluke u interesu građana koje je Vlada priredila a koje su do sada bile na čekanju.

U nizu pitanja o kojima će na sjednici u utorak biti razgovarano, posebno bih izdvojio izmjene Zakona o zaštiti obitelji s djecom. Naime, nakon što je u mandatu ove Vlade, nakon 19 godina čekanja, donesen taj Zakon, kontinuirano smo pratili njegovu primjenu u praksi, te su usvojene i u skupštinski postupak upućene izmjene kojima se povećavaju iznosi novčane potpore ženi-majci koja nije u radnom odnosu i jednokratna naknada za opremu novorođenoga djeteta. Podsjećam na to kako su ranije samo određene kategorije imale pravo na jednokratnu potporu ovisno o socijalnom statusu, a sada je planirano da tu potporu ostvaruju sva novorođena djeca. Također, nedavno smo prihvatili i dopunu Zakona koja će omogućiti da roditelji koji su ostali bez radnoga mjesta, ukoliko zadovoljavaju ostale uvjete, ostvare prava bez obzira na primanja koja su imali u ranijem razdoblju. Uvjeren sam u to kako će izmjene i dopune Zakona koje je Vlada predložila dobiti i potporu skupštinskih zastupnika koji su zasigurno svjesni demografskoga stanja i potrebe da se snažnije zauzmemo za potporu obiteljima s djecom.

Uz skrb za obitelj, kao temeljnu jezgru društva i napretka, Vlada kontinuirano radi na poboljšanju položaja svih kategorija o kojima skrbi – prosvjete, zdravstva, branitelja…

Poboljšanje kvalitete izobrazbe naše djece i mladih, ali i položaja prosvjetnih djelatnika, u vrhu je prioriteta rada Vlade. Postigli smo puno o čemu svjedoči svaki objektivni promatrač – više od dvadeset obnovljenih škola i školskih športskih dvorana, asistenti u nastavi, prijevoz učenika, stipendije i subvencije smještaja u studentske domove za sve one koji su se javili na naš natječaj… No, na tomu ne mislimo stati. Stoga smo krenuli u obnovu i „utopljavanje” još pet objekata u našoj županiji za što nam je, u sklopu nastavka Projekta energetske učinkovitosti, potrebno još 2 milijuna KM. Odluka o takvom investiranju naći će se pred skupštinskim zastupnicima i uvjeren sam u to kako će dobiti jednoglasnu potporu – jer što nam je bitnije od ulaganja u obrazovanje novih naraštaja.

Jedna od najznačajnijih kategorija o kojoj skrbimo su svakako i naši policijski službenici, te smo, uz niz drugih mjera koje smo poduzeli da unaprijedimo rad policije, priredili i izmjene Zakona o policijskim službenicima. Nakon što skupštinski zastupnici prihvate predložene izmjene, u što sam uvjeren, poboljšat će se okvir za mirovinsko i invalidsko osiguranje onih koji, u složenim uvjetima i s manjkom ljudstva, skrbe o sigurnosti svih nas.

Naravno, uz ove zakone i odluke, postoji još puno dokumenata na kojima Vlada radi, a koji su od vitalnoga interesa za građane. Stoga pozivam sve dionike vlasti u HNŽ da nastave raditi u duhu dijaloga kako bi se omogućio nesmetan rad institucija i okončali započeti procesi vezani za provedbu izbornih rezultata – rekao je predsjednik Herceg.

Ero.tel