Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije danas je, u nastupni posjet, primio Ioannisa Piliourisa, novoimenovanog šefa Terenskog ureda Misije OESS-a u Mostaru.

Predsjednik Herceg poželio je gospodinu Piliourisu srdačnu dobrodošlicu u Mostar i Hercegovačko-neretvansku županiju, te čestitao na preuzimanju odgovorne dužnosti.

Na sastanku je razgovarano o radu Vlade, osobito vezano za socijalni dijalog, ali i drugim aktualnim i značajnim temama.

Pozitivnim su ocijenjeni napori Vlade vezani za uspješno završene pregovore sa sindikatima policije, te službenicima i namještenicima tijela uprave i sudske vlasti, te izražena nada u to kako će se dogovor postići i u započetim pregovorima sa sindikatima zdravstvenih djelatnika.

Tijekom razgovora o teškoćama vezanim za donošenje Zakona o šumama HNŽ, postignuto je suglasje o nužnosti otklanjanja svih postojećih, često i neargumentiranih, prepreka kako bi se, u što skorijem roku, donio taj iznimno bitan zakon.

Sudionici sastanka osvrnuli su se i na teškoće u radu Ministarstva unutarnjih poslova, gdje je naglašeno kako se očekuje postupanje Skupštine HNŽ u smislu imenovanja Nezavisnog odbora što je preduvjet za izbor ravnatelja policije. Istaknuto je, također, kako postojeće stanje otežava rad kako MUP-a tako i Vlade zbog blokade niza kadrovskih rješenja.

Predsjednik Herceg upoznao je gospodina Piliourisa s aktivnostima Vlade vezanima za poboljšanje uvjeta u obrazovanju u HNŽ.

„Vlada HNŽ, kroz Projekt energetske učinkovitosti, ulaže značajna financijska, proračunska, donatorska i kreditna sredstva za obnovu školskih objekata. Do sada smo energetski obnovili 30 javnih objekata, među kojima je najveći broj školskih zgrada i školskih športskih dvorana, a u sljedećem razdoblju planirana je obnova njih još pet“, kazao je predsjednik Herceg dodavši i to kako je Vlada svoje aktivnosti usmjerila i na poboljšanje materijalnih uvjeta prosvjetnih djelatnika.  

„Uvjeren sam kako je svaki oblik ulaganja u obrazovanje i mlade višestruko  ulaganje u bolju sutrašnjicu i u očuvanje demografske slike HNŽ,“ istaknuo je predsjednik Herceg dodavši i to kako Vlada kontinuirano povećava sredstva za potporu studentima, odnosno za stipendije i subvencije koje trenutno ukupno prima 2690 studenata.

Također, podsjetio je kako Vlada iz godine i godinu provodi projekt stjecanja prvog radnog iskustva, te u tijelima županijske uprave omogućava obavljanje jednogodišnjeg vježbeničkog staža.  

Gospodin Piliouris je zahvalio predsjedniku Hercegu na srdačnoj dobrodošlici kao i na čestitkama za preuzimanje dužnosti.

Dobru suradnju i zajednički rad treba nastaviti i snažnije unaprijediti kroz kontinuiranu razmjenu informacija i međusobne susrete - zajednički je zaključak predsjednika Hercega i gospodina Piliourisa.