Najavljeni štrajk u osnovnim i srednjim školama Hercegovačko - neretvanske županije iznenadio je mnoge, uključujući i Vladu HNŽ-a. Kako Pogled.ba neslužbeno doznaje, osnovne škole idu u štrajk jer im plaće nisu izjednačene da plaćama prosvjetara u srednjim školama. Zašto srednje škole idu u štrajk još uvijek nije poznato.

Kako je za Pogled.ba rekao predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg, za njega je ova odluka nerazumljiva, osobito zbog toga što je njegova vlada učinila brojne korake kako bi popravila položaj prosvjetnih djelatnika.

- Povećali smo plaću, riješili više od 200 prosvjetnih djelatnika koji su tehnološki višak, stalno zaposlili više od 300 učitelja i nastavnika. Očuvali smo mrežu škola, obnovili više od 20 škola i športskih dvorana. Preuzeli smo i financiranje prijevoza učenika u osnovnim školama u županiji. I to je samo dio onoga što smo uradili. I onda nas dočeka odluka o štrajku. Čovjek ostane bez komentara. Nema razloga za donošenje odluke o štrajku u prosvjeti - rekao je Herceg za Pogled.ba.

Naglasio je kako je čak polovica iznosa od 15 milijuna maraka što je isplaćeno po osnovu presuda, otišlo je prosvjetarima. Očito ni to nije bilo dovoljno da se spriječi najavljeni sindikalni bunt.

- Prije nekoliko dana smo osigurali uvjete za provođenje sistematskih pregleda, što nije urađeno zadnjih 10 godina. Uložili smo maksimalno napora kako bi udovoljili zahtjevima prosvjetara, jačali socijalni dijalog i na kraju mandata nas dočeka ovakva odluka. Ovo je valjda zahvala za sve ono što smo uradili zadnjih godina  - poručio je Herceg i ironično dodao kako  bi nakon svega logično bilo da Vlada HNŽ ode u štrajk.

Posljedice ovakve odluke sindikata mogle bi biti dalekosežne. Osim što se problemi koji možda i nemaju veze sa prosvjetom ponovo lome preko učenika, postavlja se pitanje hoće li u budućnosti vlasti u HNŽ-u raditi sve ono što je do sada rađeno. U prvom redu, tu se misli na rješavanje tehnološkog viška. Činjenica kako mjesta nema za čak 200 zaposlenika, a oni su opet na županijskom proračunu, predstavlja izdatak od nekoliko milijuna maraka godišnje koji nije trebao postojati.

Iako niti jedan političar to neće javno reći, činjenica je kako se u školama HNŽ-a godinama broj djece smanjuje, a broj zaposlenih u prosvjeti raste. Sustav troši više od 80 milijuna maraka na godišnjoj razini i najveći je u županiji.

Zato će biti zanimljivo poslušati pojašnjenje sindikata zašto su se odlučili na ovu odluku, kada će nastava biti prekinuta i što je potrebno uraditi kako bi se stanje normaliziralo.

Pogled.ba