Kao sveučilišni profesor i premijer, od početka ove školske godine i akademske godine zalagao sam se za klasičnu nastavu, zato što među učenicima, studentima i u školstvu nemamo veliki broj pozitivnih, kazao je premijer HNŽ-a  Nevenko Herceg gostujući na Federalnom radiju.  Epidemiološke mjere u školama se poštuju i ne vidim razloga da se nastava vraća na online odnosno na daljinu, smatra on.

„Iako je online nastava polučila određene rezultate, omogućivši završetak prošle školske godine, ipak ništa ne može zamjeniti živu riječ, susret učitelja, nastavnika i profesora i njihov susret u učinicama“, kazao je premijer Herceg.

Iako brojke govore kako smo u trećem valu pandemije, o mogućem zatvaranju svoje mišljenje dat će struka na temelju epidemiološke situacije, a  konačnu odluku o zatvaranju,  kazao je Herceg, nada se, neće morati donositi.“ Suglasan sam s onima koji kažu kako bi naše gopodarstvo teško podnijelo novo zatvaranje – novi lokdawn, te se nadam kako do toga neće doći“.

Štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ-u je nastavljen. Sindikati zdravstvenih radnika nezadovoljni su ponuđenim prijedlogom od strane pregovaračkog tima Vlade. Predsjednik Vlade Herceg odgovara kako nitko ne osporava pravo na štrajk, ali da postoji i pravo pravodobnog i kvalitetnog dobivanja zdavstvene zaštite. Naglasio je kako je očekuju očitovanja od svih osnivača, poslodavaca i menadžmenta zdravstvenih ustanova o ponudama. Sindikatu je od pregovaračkog tima Vlade ponuđeno povećanje plaće u iduće dvije godine u ukupnom iznosu od 18 milijuna, dok sindikati traže povećanje od 24 milijuna KM. „Napominjem kako Vladin tim pregovara u ime svih poslodavaca. Od svih šesnaest zdravstvenih ustanova Vlada HNŽ-a osnivač ili su sonivač  je u samo 5,  a u drugima općine, gradovi, više županija ili Federacija“, zaključio je on.

Iako je sadašnji premijer Nevenko Herceg i mandatar nove Vlade koje nema više od dvije godine, osim imenovanja mandatara nije se ništa drugo dogodilo. On kaže kako sve ovisi o dogovoru političkih subjekata koji imaju zatupnike u Skupštini HNŽ-a, a to se pitanje vezivalo i za određene razgovore na drugim razinama. „Osobno ću se zalagati za višestranačku a ne dvostraačku Vladu. Ovakav koncept dvostranačke Vlade 6:6 ministara, nažalost daje puno prostora za bespotrebne blokade i zastoje u radu i dlučivanju“, kazao je Herceg.

Proračun HNŽ-a za 2021. manji je 17 milijuna, no unatoč tome planirana su sredstva za društvene i gospodarske potrebe. „U više navrata sam, u kontekstu prihoda, govorio i o potrebi izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda FBiH. Svi pokazatelji i objektivno urađeni izračuni za našu županiju daju poražavajuće rezultate. Naime, otkad se primjenjuje ovaj zakon, a to je 2006. godina, naša je županija ostala bez više od jednog godišnjeg proračuna”, navodi Herceg te zaključuje kako postoji širok politički konsenzus  izvršne i političke vlasti u HNŽ-u  kako se dosadašnji model mora izmijeniti.

Federalna.ba