Premijer Hercegovačko-neretvanske županije dr.sc.Nevenko Herceg u intervjuu za naš portal politika24.net govori o svom osobnom iskustvu s koronavirusom, značaju “Korona zakona” HNŽ-a za gospodarstvo i gospodarstvenike, objašnjava faze provođenja zakona, govori o punjenju proračuna HNŽ-a u razdoblju pandemije, povratku učenika u školske klupe, te planovima Vlade HNŽ-a u narednom razdoblju.

www.politika24.net: Prije svega zanima nas Vaše osobno iskustvo s korona virusom? Kako je bilo boriti se tom novom bolesti?

Mogu, hvala Bogu, kazati da sam imao sreće kada je pitanju ta ozbiljna bolest koja je pogodila cijelo čovječanstvo i značajno utjecala na normalne tokove naših života. Cijelo vrijeme imao sam, kako liječnici ocjenjuju, blažu kliničku sliku. Bilo je povišene temperature, kašlja koji iscrpljuje, ali ne u nekim teškim oblicima s kakvima se susreće značajan broj ljudi koje zahvati ova bolest. Za mene je borba s koronavirusom jedno veliko iskustvo i stoga pozivam sve da se maksimalno čuvaju i budu odgovorni, jer je virus i dalje među nama. Koristim i ovu prigodu da još jednom zahvalim sugrađanima, prije svega ovim nebrojenim ljudima koji su mi se javili dok sam bio bolestan, uputili mi riječi potpore i ohrabrenja i čija mi je pozitivna energija dala dodatnu snagu u osobnoj borbi s koronavirusom.

Objasnite nam ukratko Korona zakon HNŽ-a, planirane faze provođenja zakona i objasnite nam što konkretno taj zakon znači za gospodarstvo i gospodarstvenike HNŽ-a?

 Prije konkretnog odgovora na Vaše pitanje, podsjetit ću kratko na to da se Vlada koncem veljače i ožujka, zajedno sa Županijskim stožerom civilne zaštite, u cijelosti posvetila stvaranju preduvjeta koji će pomoći u spašavanju života i zaustavljanju širenja koronavirusa. U tomu smo nailazili na brojne poteškoće, ali s ponosom mogu kazati kako smo u sinergiji svih onih koji su u tu borbu bili uključeni ostvarili rezultate s kojima možemo biti iznimno zadovoljni. I u to smo vrijeme, svjesni kakve će posljedice ”korona kriza” ostaviti na gospodarstvo, istodobno radili i pripremali mjere za pomoć gospodarstvu s ciljem očuvanja što je moguće većeg broja radnih mjesta. Sukladno tomu, pristupili smo izradi tzv. Korona zakona HNŽ-a koji je utvrđen na sjednici Vlade, 15. svibnja ove godine. Tada sam, u više navrata, javno govorio kako radimo na izradi jednog od kvalitetnijih i sadržajnijih korona zakona u BiH. Njegova primjena potvrdila je te moje najave. Spomenutim zakonom usuglasili smo niz kvalitetnih rješenja kojima ćemo, u konačnici, subvencionirati više od 10 000 plaća, ali i održati poticajnu politiku u strateškim gospodarskim  granama.

Kako teče primjena tih zakonskih odredbi?

Nakon što je Interresorno povjerenstvo, temeljem Javnog poziva, napravilo analizu pristiglih prijava, donijeli smo konkretne odluke kojima se gospodarskim subjektima koji su ispunili uvjete spomenutog poziva uplaćuju financijska sredstva. Kroz ukupno tri odluke Vlade, osigurali smo potpore za gotovo 2000 gospodarskih subjekata koji su se prijavili unutar resora gospodarstva, trgovine i turizma, zdravstva, prosvjete i prometa. Kako su se na Javni poziv prijavila ukupno 2143 poslovna subjekta, pred Povjerenstvom je bio ogroman posao. Međutim, oni će ovih dana još jednom ponovno proanalizirati sve one prijave u kojima nisu ispunjeni uvjeti iz Zakona, kako bismo sami sebe provjerili i bili potpuno sigurni u svaku odluku. Ukoliko bude dorada, donijet ćemo još jednu odluku o financijskoj potpori.

Svjesni s kakvim se teškoćama suočava naše gospodarstvo, a u želji da pomognemo očuvanju svakog radnog mjesta, mi smo u Stabilizacijskom fondu ukupno predvidjeli 8,8 milijuna KM na ime potpora. Držim bitnim istaknuti kako smo Zakonom predvidjeli i otvaranje bankovne kreditne linije. Na tom tragu, s predstavnicima Razvojne banke dogovorili smo Protokol o suradnji u svezi s kreditnom linijom za likvidnost s gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusnog oboljenja COVID-19. Tim će protokolom biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do pola milijuna KM uz rok otplate od 36 mjeseci te grace-razdoblje do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćat će Vlada HNŽ-a, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita. Protokol ću potpisati u srijedu, u Sarajevu.

Uz sve potpore koje smo predvidjeli ”Korona zakonom”, nastavljamo i našu poticajnu politiku putem ministarstava poljoprivrede, gospodarstva i turizma. Vjerujem kako će sve te aktivnosti pomoći da kraj ove krize dočekamo pripravni za nove izazove koji su pred nama.

No, bilo je određenih poteškoća i prijepora u Skupštini HNŽ-a vezano uz ”Korona zakon”?

Naša je Županija po mnogo čemu posebna. Za svaku odluku, za svaki zakon potrebno je puno razgovora, strpljenja i uvažavanja. Unatoč poteškoćama, ponekad i opstrukcijama, moram istaknuti kako, svjesni naše odgovornosti, ipak uspijevamo pronaći rješenja i za teža otvorena pitanja. Pokazalo se to i pri donošenju ”Korona zakona” jer smo na određena nerazumijevanja izgubili mjesec dana, ali ipak razriješili stvar i u Skupštini usvojili Zakon koji se danas, na zadovoljstvo svih, a poglavito naših gospodarstvenika, uredno primjenjuje.

Kako se odvija proces punjenja proračuna u ovom razdoblju pandemije i kakve su Vaše projekcije punjenja proračuna u narednom razdoblju?

Ova kriza kojoj svjedočimo ni nas nije zaobišla. Logično da su njezine posljedice vidljive i kada je u pitanju punjenje Proračuna. Prije nekoliko dana, usvojili smo Izvješće resornog ministra o izvršenju Proračuna HNŽ-s za razdoblje od 1.1. do 30.6. tekuće godine, iz kojeg je vidljivo da je zbog novonastalih okolnosti pojavom koronavirusa došlo do značajnog pada prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to za 6,74% odnosno za 7.928.605,15 KM. Nažalost, naše projekcije govore kako će se nastaviti pad prihoda i u sljedećem razdoblju. Stoga, kao Vlada, racionalno planiramo svaki naš potez kako bismo, unatoč svemu, sve naše mnogobrojne obveze iz Proračuna mogli redovito financirati.

Nakon dugo vremena učenici na području HNŽ-a ponovno su se vratili u školske klupe. Koja je Vaša poruka učenicima, roditeljima i nastavnicima?

Da, započela je nova školska godina u nikad čudnijim i složenijim uvjetima. Stoga je iznimno bitna sinergija roditelja, prosvjetnih djelatnika, učenika i nas nositelja izvršne vlasti kako bismo, uz puno razumijevanja u ovim okolnostima, djeci omogućili najkvalitetnije moguće obrazovanje, pritom vodeći računa o njihovom zdravlju i zdravlju svih nas. Pripremajući se za  ovu nastavnu godinu, održali smo niz sastanaka na kojima smo razgovarali o tomu kako i na koji način krenuti s nastavom. Zajedničko stajalište svih dionika obrazovnog procesa jest da je online nastava, koju smo imali potkraj prošle školske godine, polučila određeni uspjeh, ali i da ništa ne može zamijeniti živu riječ i susret učitelja i nastavnika u učionici. Odluka da se učenici vrate u školske klupe dobra je odluka koja, kao takva, pred sve nas postavlja pitanje naše spremnosti da se odgovorno ponašamo i poštujemo sve preporuke zdravstvenih djelatnika. Svjestan kako će poteškoća biti, i ovom prigodom pozivam sve na strpljenje, u vjeri kako će vrlo skoro ova kriza biti iza nas i kako će se naši životi, poglavito životi naše djece i učenika, vratiti u normalne tijekove. Ističem, s naše strane učinjen je maksimum da bi škola na vrijeme i kvalitetno krenula, sačuvana je mreža škola, riješen tehnološki višak, prijevoz učenika u osnovnim školama, osigurani novci za zaštitna i dezinfekcijska sredstva, kupljeno tisuću besplatnih torbi s priborom, osigurana sredstva za 80 asistenata u nastavi…

Izazovno vrijeme je pred nama. Koji su planovi Vlade HNŽ-a u narednom razdoblju i koja je Vaša poruka žiteljima Hercegovačko-neretvanske županije?

Nažalost, zbog korona krize i njenih razmjera koje nismo mogli predvidjeti, svi naši planovi dobili su novu dimenziju, reduciranu i prilagođenu dimenziju. U ovom trenutku, naše aktivnosti su, prije svega, usmjerene na očuvanje ljudskih života i zaustavljanje širenja koronavirusa. Očuvanje radnih mjesta i potpora gospodarstvu naš je drugi cilj i njemu ćemo i u budućnosti podrediti glavninu naših aktivnosti. Budući da su nam građani ukazali povjerenje i povjerili brigu za cijelu Županiju, učinit ćemo sve da svi segmenti našeg društva kvalitetno funkcioniraju, jer samo na taj način možemo spremni dočekati nove izazove koji su pred nama. Pozivam sve naše sugrađane da, bez obzira na to koliko to nekada biva teško, poštuju preporuke kriznih stožera i tako pomognu zdravstvenom sektoru koji će, bez odgovornog ponašanja svih nas, teško iz ovoga moći izići kao pobjednik.

( politika24.net )