Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg u razgovoru za Fenu pozitivnim je ocijenio rad te vlade u 2017. godini istaknuvši kako će u idućoj godini fokus biti na stvaranju još povoljnijih uvjeta za gospodarstvenike i investiranje.

''Vlada je napravila male, ali značajne iskorake kako u gospodarstvu tako i u zdravstvu, socijalnoj skrbi, obrazovanju, kulturi, sportu...Rezultat je to dobrog, rekao bih, domaćinskog upravljanja županijskim financijama. Ono što mene čini ponosnim svakako je činjenica kako je ova vlada uistinu vlada cijele Županije, od sjevera do juga i bez iznimke'', kazao je premijer Herceg.  Dodao je kako uvijek sve može bolje, napomenuvši pri tome kako se moglo i trebalo donijeti "više reformskih zakona i prilagoditi ih našim nastojanjima da idemo u korak s Europom". ''Nekima će zvučati neskromno, ali osobno cijenim da je Vlada i u ovoj, 2017.  godini postigla zapažene rezultate. Iako su ti rezultati i vidljivi i mjerljivi, jasno je kako ima onih koji misle i govore drugačije. Poštujem i držim da je to njihovo pravo, ali u konačnici svoj sud o našem radu dat će naši građani'', kazao je Herceg, istaknuvši kako je dobar početak pola posla, a Vlada je, naglasio je, počela jako dobro.

Stabilizacija Proračuna 

''Stabilizirali smo Proračun, uveli više reda u javne financije i time stvorili preduvjete da, bez neuroze i u propisanim rokovima, usvajamo Proračun i ostala bitna financijska dokumenta u tekućoj za sljedeću godinu'', istaknuo je Herceg.  Prema njegovim riječima, takvim pristupom došli su u dosta "komotnu" situaciju, koja omogućava da redovito, do sredine mjeseca, servisiraju sve proračunske obveze kako prema proračunskim korisnicima, tako i prema dobavljačima, ali i da se snažnije podupru razvojni projekti poticajima u gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu.  ''Fiskalnu godinu završavamo u suficitu, odnosno s viškom proračunskih prihoda u odnosu na planirane što nas ovih dana dovodi u situaciju da tim sredstvima suficita dodatno podupiremo različne razvojne projekte jedinica lokalne samouprave. Dok su naši prethodnici to samo najavljivali, mi smo ove godine konačno donijeli Zakon o zaštiti obitelji s djecom i osigurali 5,5 milijuna maraka za njegovu provedbu, što je vrlo značajna i prva mjera naše socijalne politike'',  kazao je.

Mladi i obrazovanje prioritet Vlade 

Napomenuo je kako se, posredno, obitelji s djecom štite i kroz program stipendiranja i sufinanciranja smještaja u studentske domove, za što je Vlada osigurala sredstva za više od 1500 korisnika toga prava, što je, uz redovito, sufinanciranje Sveučilišta i Univerziteta, potvrda da su mladi i obrazovanje u vrhu prioriteta ove Vlade.  ''Mislimo i o onima koji su završili formalno visokoškolsko obrazovanje, a bez prijeko potrebnog iskustva ne mogu do radnoga mjesta stoga smo i ove godine, u suradnji sa Službom za zapošljavanje, za njih 150 osigurali sredstva za obavljanje vježbeničkog staža u tijelima županijske uprave'', kazao je Herceg, istaknuvši i rješavanje statusa asistenata u nastavi, ali i sudjelovanje Vlade u brojnim projektima osuvremenjivanja nastavnog procesa na visokoškolskim ustanovama.  ''U osnovnom i srednjem obrazovanju riješili smo višegodišnju agoniju prosvjetnih djelatnika koji su ranije bili zaposleni na određeno vrijeme, kao i problem tzv. tehnološkog viška, te usvojili organizacijske sheme, a više od 10 milijuna maraka izdvojeno je za obnovu školskih objekata'',  izjavio je Herceg, napomenuvši kako je Vlada osnažila i dijalog sa socijalnim partnerima te s jedinicama lokalne samouprave.  Naglasivši kako je Vlada, uistinu Vlada cijele Županije, podsjetio je kako u svakoj općini i Gradu Mostaru postoje projekti koji se zajednički implementiraju i gdje se zajednički promišlja za bolje sutra svim građanima. Kao iznimno uspješan primjer tog dijaloga i suradnje izdvojio je projekte energetske učinkovitosti i obnove javnih objekata u svim jedinicama lokalne samouprave.

Odlasci i loša demografska slika 

Govoreći o prioritetima Vlade u idućoj, 2018. godini, premijer Herceg je kazao kako će fokus svakako biti na onome što nije dobro ili dostatno dobro urađeno, a to je u ovom trenutku reformsko zakonodavstvo kojim se stvaraju povoljniji uvjeti za gospodarstvenike i investiranje.

''Realno, ovo što smo do sada uradili ima svoju vrijednost i korisno je za građane. Međutim, bez ulaganja u realni sektor i otvaranja novih radnih mjesta dugoročno nećemo moći naprijed. Nama danas odlaze mladi, obrazovani ljudi u čije su obrazovanje ulagale ne samo njihove obitelji, nego i cijela zajednica, a odlaze samo iz jednog razloga'',  nemogućnosti pronalaska posla.  Kada tomu dodate lošu demografsku situaciju i sve manji broj novorođenih, jasno je kako žurno moramo učiniti sve da zaustavimo odliv tog najvitalnijeg dijela društva. Zato je prioritet svih prioriteta privlačenje investiranja i stvaranje boljih uvjeta za gospodarski razvoj i na tomu ćemo svakako najviše raditi - ustvrdio je Herceg. 

Svim građanima Hercegovačko-neretvanske županije, premijer Herceg poručio je da vrate vjeru u sebe i svoje mogućnosti i zajedno rade za bolje sutra.  ''Okolnosti u kojima jesmo dosta su složene i više nego ikada od svih nas iziskuju poštovanje, razumijevanje i sporazumijevanje. Po prirodi nisam pesimist, upravo suprotno, rođeni sam optimist i vjerujem u naše ljude koji su i iz puno težih kušnji izlazili kao pobjednici.  I to je poruka svim građanima Hercegovačko-neretvanske županije - vratimo vjeru u sebe i svoje mogućnosti i zajedno radimo za bolje sutra'', zaključio je premijer koji je svim građanima, od Konjica do Neuma, zaželio mirnu, sretnu i uspješnu Novu godinu.