Ministar sigurnosti BiH Zukan Helez ne odustaje od svojih izjava o dronovima samoubojicama.

Helez je tako 29. ožujka gostujući na FACE TV kod Senada Hadžifejzovića ponovio da pravi(mo) dron kamikazu.

''Već imamo predugovor sa dvije države! Dron je završen, spakovan, gotov! Testirat ćemo ga u Crnoj Gori! Pitaju me gdje se prave dronovi, pa ne pravim smjesu za ćevape pa da o svemu mogu javno govoriti! To su tajni podaci'', rekao je, na što ga je Hadžifejzović upitao gdje se prave dronovi.

''Odvest ću Vas i sve ćete vidjeti svojim očima'', kaže Helez.

Tijekom svog gostovanja Helez je izdao i upozorenje; ''U narednom periodu na ulicama BiH će biti puno vojnika i vojnih vozila. Dolazi u Neum i nosač zrakoplova, ali ne trebate se plašiti''...

Nezavisne novine istražile su Helezovu priču podsjećajući na njegove prve izjave od 12. ožujka da ''ćemo dronove mi za 15 dana početi proizvoditi'', a tih 15 dana navršilo se 27. ožujka, a letjelicama za borbena djelovanja čiju je proizvodnju najavio Helez, nema ni traga ni glasa, niti je to netko registrirao u resornom ministarstvu, a morao je ako ima takve namjere.

O misterioznom projektu u insitutcijama nisu dobili nikakve odgovore.
 


Štoviše, jedan od naših izvora je rekao da je moguće da Helez možda nije mislio na borbene, već "obične" dronove, ali je ipak Helezova izjava nedvosmislena - govorio je upravo o namjenskoj industriji.

"Mi imamo namjensku industriju koja je najbolja u regionu. Ovo što je Aleksandar Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvoditi, 5.000 dronova samoubojica, to ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi. Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurirati svakoj namjenskoj industriji i to je ono što je dobro za BiH. Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije", rekao je Helez 12. ožujka, no od njega Nezavisne također nisu uspjele dobiti komentar.

Ðuro Kozar, vojnopolitički analitičar, raspitivao se o ovoj najavi i u konačnici zaključio da od toga nema ništa.

''Naša vojna industrija može proizvoditi dronove, uključujući i borbene dronove, ali za proizvodnju borbenih dronova potrebna je dozvola sa državnog nivoa. To još nitko nije ni tražio niti dobio. Nema nikakvih mogućnosti da je neko možda počeo proizvodnju borbenih dronova. Nitko nema takvu dozvolu niti ju je tko do sada tražio", rekao je Kozar za "Nezavisne novine".

Ovu tvrdnju potvrđuju i nadležni. Naime, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da svaki vid proizvodnje sredstava za vojnu upotrebu, uključujući i dronove koji su namijenjeni za vojnu upotrebu, mora biti registriran u tom ministarstvu, kako za proces proizvodnje, tako i za izvoz za koji je neophodna izvozna dozvola.

"Uvidom u bazu podataka koja se vodi u ovom ministarstvu, nije bilo zaprimljenih zahtjeva, kao ni izdatih dozvola za izvoz ove vrste robe. Dakle, Ministarstvo nema zvanične podatke da su pravne osobe koje su registrirane za proizvodnju naoružanja i vojne opreme počela proizvoditi ova sredstva", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.