Iako su predsjednici HDZ-a BiH, SDA i DF-a potpisali koaliciju na razini Federacije i županija, čini se kako proces uspostave vlasti na svim razinama i neće teći glatko kako to najavljuju Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Naime, nakon konstituirajuće sjednice Skupštine Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ), lokalni čelnici triju stranaka dali su oprečne izjave, javlja Dnevnik.ba. I dok HDZ BiH najavljuje skoru uspostavu županijske Vlade, iz SDA su najavili blokade a u DF-u uopće ni ne znaju jesu li dio vladajuće koalicije.

DF ne zna hoće li biti dio vladajuće koalicije

-Još uvijek ne znamo hoćemo li biti dijelom vladajuće koalicije u HNŽ-u. U srijedu je tek potpisan dogovor i mi još uvijek ništa ne znamo. S SDA i HDZ-om BiH nismo razgovarali na ovoj razini. Nemamo potvrdu ni da ćemo biti dijelom vlasti u županiji. Predsjednici jesu dogovorili koaliciju, ali nama nisu javili što da radimo, izjavila je šefica hercegovačkog DF-a Ana-Marija Tadić-Jakovljević.

Salko Sokolović, dugogodišnji dužnosnik SDA je tijekom sjednice novinarima rekao kako će SDA blokirati uspostavu vlasti sve dok se ne imenuje novi ravnatelj policije HNŽ-a. U SDA smatraju kako sadašnji ravnatelj policije ima manu da je – Hrvat. Stoga će SDA, najavljuje Sokolović, blokirati uspostavu vlasti sve dok ravnatelj policije ne bude Bošnjak.

Slađan Bevanda, dužnosnik HDZ-a BiH je rekao kako u ovoj stranci priču oko izbora i nacionalnosti ravnatelja policije smatraju završenom i o njoj više neće razgovarati.

-Pitanje ravnatelja policije je riješeno još prije mjesec i pol. Ravnatelj je imenovan, radi i donosi odluke. O tomu neće biti pregovora. Koalicija za uspostavu vlasti između HDZ-a, SDA i DF-a je već potpisana i postoji dovoljna skupštinska većina koja može izglasati novu Vladu, izjavio je Bevanda.

Šerif Špago, zastupnik SDA u županijskoj Skupštini je rekao kako u ovoj stranci smatraju da bi bilo dobro da se uspostava vlasti u HNŽ-u poveže sa središnjom Bosnom i to po principu reciprociteta.

-Volio bih da se poveže uspostava vlasti u središnjoj Bosni i HNŽ-u, s obzirom da je HDZ zatražio poziciju premijera u SBŽ-u. To znači da bismo onda mi mogli tražiti premijersku poziciju u HNŽ-u. To bi nama odgovaralo, izjavio je Špago.
Da bi povezivanje vlasti u dvije županije bio dobar potez smatra i Bevanda, ali odbacuje mogućnost da premijer u HNŽ-u ne bude iz HDZ-a BiH.

-I ranije smo imali takvih ideja, da Vlade u HNŽ-u i središnjoj Bosni zrcale jedna drugu. No, najvažnije je da se vlast što prije upostavi. HDZ je u HNŽ-u apsolutni pobjednik, imamo 11 skupštinskih mandata i sasvim je jasno da će premijer u HNŽ-u biti iz HDZ-a BiH, izjavio je Bevanda.

Špago je, pak, rekao kako se najprije trebaju konstituirati klubovi naroda u županijskoj Skupštini, izabrati izaslanici za federalni Dom naroda a tek potom imenovati madnatara za sastav Vlade.
-Očekujem da će se to vrlo brzo uraditi s obzirom na postignuti koalicijski dogovor, rekao je Špago.

Imena zastupnika

Najviše zastupnika u novom sazivu županijske Skupštine imat će HDZ BiH, odnosno koalicija stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, njih jedanaest: Tomislav Martinović, Đuro Prkačin, Zora Dujmović, Zoran Raič, Slađan Bevanda, Davor Pehar, Andrea Martinović, Dario Pušić, Ante Pavličević, Drago Tule i Ivona Raguž.

SDA sa sedam osvojenih mandata druga je stranaka po snazi. Zastupnici SDA bit će: Šerif Špago, Zijat Mušić, Zlatko Hadžiomerović, Ajman Šoše, Elvira Dilberović, Osman Ćatić i Amir Šelo.

Po tri zastupnika imat će Savez za bolju budućnost Fahrudin Radončić (Osman Macić, Anel Kljako, Mesud Džajić), HDZ-a 1990 (Ilija Cvitanović, Luka Faletar, Mara Anđelić) i SDP-a BiH (Aner Žuljević, Amer Zagorčić, Vesna Saradžić).

Demokratsku frontu (DF) predstavljat će Ana-Marija Tadić-Jakovljević i Elmir Šator, dok će Bosanskohercegovačka patriotska stranka imati jednog zastupnika, Adnana Velagića./Dnervnik.ba/HMS/