U Hercegbosanskoj županiji najviše mandata u tamošnjem parlamentu imat će HNP Ivana Vukadina, koji je dobio 18,3 posto glasova birača, HDZ BiH ima 17,25, Devedesetka 16,47, a Hrvatska nezavisna lista 8,22. Od srpskih stranaka Dodikov SNSD ima 7,79 posto glasova, a SDA i SDP po šest posto. I u ovoj županiji najvjerojatnije će hrvatski koalicijski blok činiti HNP i dva HDZ-a. No kako je i u HBŽ-u potrebna dvotrećinska većina za izbor županijske vlade hrvatske stranke trebat će partnera i sa srpske stranke, a to će izvjesno je biti SNSD. Što se tiče bošnjačkih stranaka moći će birati hoće li u vlast uključiti SDA ili SDP.

I u Srednjebosanskoj županiji za formiranje vlasti potrebna je dvotrećinska većina u županijskom parlamentu. Raspored snaga u SBŽ izgleda ovako: SDA će ima 33,81 posto zastupničkih mjesta, koalicija okupljena oko HDZ BiH 26, Devedesetka 4,9 dok će SDP i NiP imati 20 posto mandata a Komšićev DF 6 posto.

Čelnici bošnjačkih oporbenih stranaka SDP-a i NiP-a tijekom kampanje i nakon izbora ponavljali su kako ne postoji opcija koaliranja sa SDA-om, a naglašavali su kako će HDZ BiH biti nezaobilazan u formiranju vlasti. I u Srednjebosanskoj županiji vlast neće moći biti formirana bez hrvatskih stranaka, preciznije dva HDZ-a. Pitanje je samo hoće li dvije bošnjačke oporbene stranke imati dovoljan broj ruku za potrebnu dvotrećinsku većinu za izbor županijske vlade s vrlo izglednom koalicijom dva HDZ-a.

abcportal.info