Čelnici HDZ BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) definirali su u Sarajevu okvirni sporazum o suradnji koji će poslužiti kao osnova za uspostavu vlasti na temelju rezultata općih izbora provedenih 12. listopada.

Dokument pod naslovom Programska načela stranaka i koalicija za uspostavu i djelovanje vlasti u BiH sadrži deset točaka, a usuglašavanje o potankostima tek slijedi, kazao je novinarima predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. Time kanimo poslati poruku da smo spremni ići u provedbu rezultata (izbora), čime bi BiH pokrenuli u pravom smjeru, kazao je Čović.

Predsjednik DF Željko Komšić kazao je kako je bitno da se vlast formira što prije, a uvjeti za njenu uspostavu su se već stekli, prije svega na državnoj razini, a i na razini županija i Federacije BiH to se može učiniti brzo. Istaknuo je kako DF neće tražiti niti jednu hrvatsku ili bošnjačku ministarsku poziciju na bilo kojoj razini vlasti i kako je jasno da u novoj koaliciji nitko nikoga neće pokušati prevariti.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kazao je kako postoji spremnost da se brzo rješavaju ključna pitanja poput mehanizma koordinacije odnosa s EU, knjiženja nepokretne vojne imovine kao preduvjet daljeg približavanja NATO-u te smanjenja stope poreza na dodanu vrijednost kako bi se olakšalo poslovanje u zemlji.

Dokument kojega su načelno dogovorili Čović, Izetbegović i Komšić definira načine rješavanja gospodarskih pitanja, napredovanja ka europskim integracijama, upravljanja javnim financijama ali i provedbe odluke ustavnih sudova entiteta i države što je, primjerice, značajno zbog potrebe donošenja novog statuta grada Mostara i utvrđivanja izbornih pravila za taj grad.

Dokument predviđa i izmjene postojećeg izbornog zakona BiH čiji je cilj osigurati cjelovito poštivanje izborne volje građana.

Na inzistiranje HDZ BiH, prema dostupnim informacijama, uvrštena je i odrednica o zaštiti nacionalnog identiteta odnosno kulture, jezika, obrazovanja i prava informiranja na maternjem jeziku što uključuje i formulaciju o omogućavanju informiranja na maternjem jeziku u okviru javnog RTV servisa.