Nakon sastanka delegacija HDZ BiH i SNSD koje su predvodili predsjednici Dragan Čović i Milorad Dodik, a koji je održan u Mostaru, u sjedištu HDZ-a BiH, poručeno je da će ove dvije stranke činiti osnovu vlasti na razini BiH.

Podsjetivši na to da se jučer sastao sa zamjenikom predsjednika SDA, Bakirom Izetbegovićom, Čović je na press-u kazao kako će se tijekom slijedećeg tjedna održati sastanak širih izaslanstava koja bi, rekao je, definirala poziciju Bošnjaka.

– Mi smo se na ovim sastancima vrlo jasno opredijelili da ovaj saziv treba biti ne samo na razini entiteta, već da želimo vlast koja će biti jednostavno takva da iste strukture stranaka imamo na svim razinama kako bi se izbjegla bilo kakva blokada – kazao je Čović.

On je naglasio kako vjeruje da će zajedno sa SNSD-om i njihovim partnerima imati priliku da do kraja 11.mjeseca bude formirana vlast u RS-u te u pet županija gdje HDZ i HNS imaju većinu.

– Čekamo reakciju iz Sarajeva da se slično uradi i u pet drugih županija kako bi do kraja godine uradili glavninu posla – naveo je Čović, dodavši da će se sljedećeg tjedna sigurno sastati i s predsjednikom Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem, s predsjednikom Demokratske fronte Željkom Komšićem te novim članom Predsjedništva BiH iz RS-a, Mladenom Ivanićem.

Dodik je, također, naveo da se kod bošnjačkog naroda treba isprofilirati politički subjekt.

– Mislim da je to važno da se vidi kroz formiranje institucija vlasti na nivou FBiH i tu HDZ očigledno ima nezaobilaznu ulogu. To partnerstvo koje bude sačinjeno na nivou FBiH, HDZ sa određenim bošnjačkim partijama realno je očekivati da se odrazi na zajednički nivo na nivou BiH i u tom pogledu politički odnosi između političkih predstavnika hrvatskog i srpskog naroda u BiH su riješeni i potvrđeni saradnjom SNSD-a i HDZ-a BiH – ocijenio je Dodik.

Sastanku stranačkih delegacija održanom u Domu HDZ-a BiH u Mostaru osim predsjednika HDZ-a Dragana Čovića prisustvovali su i Borjana Krišto, Marinko Čavara, Davor Čordaš i Vjekoslav Bevanda. Delegaciju SNSD-a osim Milorada Dodika činili su Željka Cvijanović, Igor Radojičić i Nebojša Radmanović.