Danas je u Vitezu s početkom u 12 sati održana sjednica Predsjedništva HDZ1990. Na sjednici su usvojeni sljedeći zaključci:

- Predsjedništvo HDZ1990 izražava žaljenje zbog načina ponašanja političkih lidera iz reda bošnjačkog naroda koji su u pregovorima sudjelovali po principu “voditi pregovore, a izbjeći dogovor“. Žalosti činjenica da zbog takvog pristupa nismo uspjeli u duhu  Dejtonskog mirovnog sporazuma i presuda Europskog suda za ljudska prava te Ustavnog suda BiH usvojiti izmjene Izbornog Zakona koje su mogle biti prekretnica u rješavanju najozbiljnije političke krize u BiH nakon okončanja sukoba.
   
- Predsjedništvo HDZ1990 poziva predstavnike Međunarodne zajednice da zaustave eklatantno rušenje Dejtonskog Mirovnog sporazuma i da svojim autoritetom budu istinski zagovaratelji jedino moguće BiH kao države tri jednakopravna konstitutivna naroda i svih njenih građana. Svi drugi pokušaji koji se udaljavaju od mogućih rješenja za BiH, državu guraju u još ne izvjesniju političku i društvenu situaciju koju, želimo vjerovati, nitko ne želi.
   
- Predsjedništvo HDZ1990 pozdravlja Rezoluciju EPP usvojenu na saboru EPP u Roterdamu te poziva sve političke čimbenike, osobito one koji su „LIKOVALI“, nakon njenog usvajanja, da je ODMAH i BEZ ODLAGANJA u cijelosti primijenimo i ugradimo u sva naša dokumenta, vodeći računa da se u Rezoluciji jasno kaže “EPP poziva na žurnu reformu izbornog zakonodavstva u skladu s međunarodnim presudama i odlukama Ustavnog suda BiH, uključujući ravnopravnost triju konstitutivnih naroda kao nužan preduvjet za političku stabilnost i europsku budućnost Bosne i Hercegovine“.
   
- Predsjedništvo zadužuje Predsjednike/povjerenike Regionalnih, Županijski, Gradskih, Općinskih i Temeljnih organizacija, Mladeži HDZ1990, Zajednice Žena HDZ1990, da ODMAH naprave plan svojih Predizbornih aktivnosti i dostave ih u Središnjicu stranke kako bi sve naše aktivnosti mogli uskladiti.

Predsjedništvo HDZ1990 poziva Željka Komšića kao i ostale apologete takve politike da prestanu rušiti temelje Bosne i Hercegovine te povuče svoju kandidaturu, koja je izravan udar na opstojnost Bosne i Hercegovine, a bošnjački narod da biranjem člana predsjedništva drugom konstitutivnom narodu, prestane biti sudionik u razvaljivanju države koju žele nazivati “svojom i jedinom“. Tuđa nesreća nikako ne može biti vaša sreća, ako želimo graditi državu po mjeri čovjeka i njenih konstitutivnih naroda. Ideja građanske države koju zagovara Komšić je utopija, gradimo državu koja je moguća i koja je svima prihvatljiva.

- Predsjedništvo HDZ 1990 zadužuje Predsjednika stranke da istraje, na poštovanju načela da najsnažnija hrvatska stranka u Republici Srpskoj predloži kandidata za Dotpredsjednika Republike Srpske kao zajedničkog kandata HNS-a.
. Poštujući ovaj princip ova pozicija pripada HDZ 1990.

- Predsjedništvo HDZ 1990 čvrsto ostaje kod zaključka o samostalnom izlasku na izbore na svim razinama gdje nije ugrožen hrvatski nacionalni interes.

- Predsjedništvo HDZ 1990 pozdravlja suradnju sa Hrvatskim nacionalnim pomakom u Herceg-bosanskoj Županiji, te pozdravlja napore koje ulažu druge Županijske, Gradske i Općinske organizacija da, ovisno od njihove procjene, na tragu jasno zacrtanog programa HDZ 1990, a u cilju ostvarenja što boljeg izbornog rezultata, surađuju i s drugim hrvatskim oporbenim strankama.

- Predsjedništvo HDZ 1990 u cilju što kvalitetnije pripreme za Opće izbore 2022/, donosi ODLUKU o Raspuštanju: Županijske organizacije Posavina i Općinskih organizacija Žepče, Prozor-Rama i Uskoplje.

U skladu sa Statutom, Presjedništvo je u organizacijama koje su raspuštene imenovalo Povjerenike čija je obveza odmah pristupiti imenovanju povjerenstva,sa zadaćom pripreme i provedbe predizbornih i izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022 kao i pripreme i provedbe unutarstranačkih izbora stoji u priopćenju s današnje sjednice HDZ 1990.