'Sigurnosni Duh', mreža 'haktivista' formirana na početku ove godine s ciljem praćenje mogućih teroristički prijetnji, tvrdi da su u posljednih mjesec dana sprijačili dva velika teroristička napada, te spriječili novu online regrutaciju u redove Islamske države.
Skupina hakera koja je svoje vještine odlučila iskoristiti za viši cilj, navodi kako je u potrazi za novim članovima ekipe, novim hakerima koji će svojim znanjem i vještinama pridonijeti ovoj antiterorističkoj misiji.

'Netko mora ustati protiv njih', rekao je jedan od pripadnika antidžihadističkog tima hakera za RT.

'Sigurnosni duh', navodno je u više navrata presreo signal komunikacije među kreatorima politike samoprozvane Islamske države.

'U Tunisu su, kao i obično, putem Twittera raspravljali o onom što će učiniti. Kada uhvatiš signal, najprije ga ne razumiješ, a potom počinješ slagati dijelove slagalice u veće cjeline koje potom tvore neki smisao. Netom nakon krvavog napada u Tunisu u kojem je ubijeno 38 osoba, presreli smo još jedan signal. Ovaj su put razgovarali o jednom starom židovskom gradu u Tunisu', ispričao je Micro, pripadnik skupine zadužen za komunikaciju s medijima.

'Tražili smo i kopali, a onda smo shvatili da imamo nešto veliko. Čačkali smo do sitnih detalja, a kada smo bili sigurni da imamo nešto, upozorili smo vlast. Nekoliko dana kasnije stigla je informacija od strane nadležnih o poduzetim aktivnostima. Potvrdili su nam da smo sudjelovali u sprječavanju terorističkog napada', dodao je Micro te se pohvalio kako su u posljednjih mejsec dana spriječili dva teroristička napada.
 

Ova skupina hakera, koja svoj rad veže uz široki pokret Anonymous, postigla je jedinstven pristup i uvid u online djelovanja Islamske države kao i njezinu rastuću mrežu podružnica.

'U početku nismo imali sreće, puno smo griješili, nismo znali prepoznati prijetnju, no sada kad znamo tko su oni, mnogo je lakše. Znamo i prepoznajemo njihov virtulani potpis, znamo sve o Islamskoj državi', kazao je Micro.
I dok im je glava zadaća praćenje online aktivnosti pripadnika Islamske države te identifikacija mogućih prijetnji, aktivnosti 'Sigurnosnog duha' rezultirale su zatvaranjem oko 60.000 korisničkih računa na Twitteru, uklanjanjem 1.300 propagandnih videa s YouTubea i gašenjem oko 130 web stranica koje su vodili pripadnici Islamske države.

Sada, umjesto da sprječavaju, oni liječe. Svaki pokušaj bilo kakve online aktivnosti za koje se vjeruje da iza nje stoji Islamska država, 'Sigurnosni duh' sprječava, onemogućava takvu aktivnost prije nego što postane viralna. Sljedeći cilj im je razvoj filtera koji će sami moći prepoznati islamističku aktivnost i automatski zabraniti sve online aktivnosti takve vrste.
Timu od 12 hakera leđa čuvaju stotine informatičara, a tim traži i dodatno pojačanje. Napominju kako za ovu borbu protiv ISIS-a ne treba posjedovati oruže, dovoljno je ulogirati se na TWitter, pratiti profile ControlSec ili GhostSec, pronaći profile mogućih terorističkih skupina i prijaviti ih.