Povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn putem Twittera uputio je poruku liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću vezano za uspostavu vlasti u roku koji su sami odredili potpisom Sporazuma o principima formiranja državne vlasti 5. kolovoza. Taj rok ističe 5. rujna.
 



"Deset mjeseci nakon izbora građani BiH i EU s pravom očekuju da će formiranje vlasti napredovati kako bi se ubrzale neophodne reforme na europskom putu. Lideri su 5. kolovoza postavili tridesetodnevni rok. Moraju ispoštovati vlastitu posvećenost tom roku i ostati vjerodostojni", naveo je Hahn u poruci na Twiteru. Hahn: Ispoštujte rok koji ste postavili za formiranje vlasti.

Pola roka već je prošlo, a prema članu 12. potpisanog Sporazuma ukoliko se vlast ne formira do 5. rujna Sporazum prestaje važiti.

Prvi pokušaj je propao nakon što Predsjedništvo BiH nije glasalo o ANP-u kao ni imenovalo mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Iz međunarodne zajednice pozvali su političke predstavnike koji bi trebali formirati vlast da preuzmu odgovornost kako bi BiH nastavila s ispunjavanjem obveza na svom putu prema Europskoj uniji. BiH je potrebna funkcionalna i odgovorna vlast kako bi se osigurali mir i stabilnost zemlje, prenosi Federalan televizija.