Guverner regije Donjeck u istočnoj Ukrajini kaže da bi šanse da Rusija pokrene nuklearni napad mogle porasti ako Vladimir Putin lažno proglasi da su četiri ukrajinske regije ruske.

"Ukrajina mora biti spremna. Pribjegavanje nuklearnoj opciji Rusiju bi bacilo u ponor", rekao je ukrajinski guverner Pavlo Kirilenko za Sky News.

"Postoji i prijetnja od kemijskog i drugog zabranjenog oružja za masovno uništenje"

Kirilenko je za Sky News govorio o pet dana glasanja na lažnim referendumima o tome hoće li se okupirane ukrajinske regije na istoku i jugu pridružiti Rusiji.

Očekuje se da će rezultati, koji međunarodno neće biti priznati, otkriti pobjedu zagovornika pripajanja ukrajinskih teritorija Rusiji. Kirilenko navodi da taj potez ništa neće promijeniti za Ukrajinu te da se zemlja namjerava boriti za povrat svojih teritorija koje su zauzele ruske snage.

"Postoji i prijetnja od kemijskog i drugog zabranjenog oružja za masovno uništenje. Dugo su u tijeku napori da se ljudi evakuiraju s područja prve linije kako bi se smanjila izloženost takvim prijetnjama. Ukrajina također jača svoju obranu u regiji Donjeck kako bi spriječila rusko napredovanje i protunapade kako bi ponovno preuzela teritorij pod kontrolom Rusije. To se odvija na različitim frontama u Donjecku u dvije važne bitke", kazao je ukrajinski guverner.

Nema poruku za Putina: "Nema smisla slati poruke bolesnoj osobi"

Upitan ima li poruku za Putina, Kirilenko je odgovorio "da ne misli da ima smisla slati poruke bolesnoj osobi". No, kaže da ima poruku za sve Ruse.

"Rusi imaju izbor -  ili doći na teritorij Ukrajine i poginuti, vratiti se bez dijelova tijela ili završiti zatočeni ili mogu ustati protiv režima u Rusiji", rekao je Kirilenko za Sky News.